Under lördagen kördes SEC Challenge i ungerska Nagyhalasz, slutkvalet till årets EM-serie. Två av Västervik Speedways förare fanns med i startfältet: Peter Kildemand och Bartosz Smektala.

Det gick inget vidare för Västerviksförarna.

Peter Kildemand inledde förvisso med en heatseger, men sedan gick det betydligt tyngre. Inför hans näst sista heat var dansken piskad att komma först i mål. Det slutade i stället med en läskig vurpa tillsammans med hemmaföraren Roland Kovacs.

Kovacs kunde ta sig till depån av egen maskin. Kildemand däremot, lämnade banan i ambulans, och kunde inte köra sitt sista heat. Kildemand ådrog sig en bruten näsa och sår i ansiktet. Han stannade på fyra poäng.

Bartosz Smektala hade något bra på gång i flera av sina heat. Den unge polacken hade dock inget medflyt och stannade på sex inkörda poäng och en tionde plats.

Vann tävlingen gjorde ryske Grigorij Laguta i överlägsen stil. Laguta vann alla sina framträdanden och landade därmed på 15 fina pinnar.

Övriga förare att ta sig vidare till finalen var Michael Jepsen Jensen, David Bellego, Vaclav Milik och Kacper Woryna.

EM-serien består av 15 förare. Fjolårets topp fem är direktkvalificerade till årets upplaga: Leon Madsen, Jaroslaw Hampel, Robert Lambert, Mikkel Michelsen och Antonio Lindbäck.

Utöver de fem förarna som klarade kvalet, så kommer arrangören att dela ut fem wild cards för att göra startlistan komplett. Den första av de fyra deltävlingarna körs 13 juli i tyska Güstrow.