Det är ett 70 km långt lopp med cirka 680 startande totalt.

Det är en snabb bana med relativt stor andel grusvägar, men det finns även ett antal utmanande backar och steniga stigar.

Den första stigningen kommer efter fem km och där gick det riktigt trögt för Stefan, men han lyckades komma med som siste man i en större klunga och låg på cirka 40:e plats totalt.

– Jag kände mig allt piggare och efter halva loppet är det ett längre stigparti där jag försökte komma loss från klungan. Det blev en ganska stor lucka och jag fick med mig tre åkare till, säger Stefan Carlsson, som tävlar för Kolmårdens MTB.

Samarbetet i gruppen var inte optimalt och snart hade klungan kämpat sig ikapp igen.

– Nu var det bara att ha tålamod för jag visste att det skulle bli ett bra tillfälle att sätta in nästa stöt någon mil senare, säger Stefan.

Det är en längre stigning som avslutas med en snabb och slingrande utförskörning.

– Nu fungerade det perfekt och jag fick med mig två åkare från H40-klassen, varav den ene fick släppa ganska omgående, berättar Stefan.

De avslutande två milen kördes det mycket hårt och Stefan avancerade ytterligare några placeringar totalet. Han kunde spurta i mål som segrare i H50-klassen med drygt åtta minuters marginal.

Totalt blev det 21:a plats, bara tolv sekunder från 16:e plats för Stefan.

– Bortsett från den sega inledningen är jag mycket nöjd med loppet, konstaterar Stefan Carlsson.