Det är snart dags för 22:a upplagan av VT-golfen och golfbanan i Loftahammar är förberedd.

– En kombination av bra banskötare och en mild vinter har gjort att vi inte har en fläck på varken fairways eller greener, säger Göran Lund som i år lämnar över stafettpinnen som tävlingsledare.

Det är inte till vem som helst han gör det. Pelle Strongert har 23 års erfarenhet som tävlingsledare för Linköpings GK, och har med sig ett mycket gott rykte därifrån.

Artikelbild

| Loftahammars GK är redo för VT-golfen i juni.

För ett par somrar sen, när han och hustrun Gunnel blivit pensionärer, lämnade de lägenheten i storstan för huset ute vid Tjusts skärgård. Då golfen alltid har funnits i familjen Strongerts närhet dök de två eldsjälarna upp på golfbanan i Loftahammar istället.

Pelle Strongert skred snabbt till verket. Bland annat har han dragit ihop en resursgrupp som kommer till golfbanan och lagar slagmärken på fairways och tees varannan måndag, för att avlasta personalen lite.

Loftahammars GK försöker förändra och förbättra något varje år.

– Den stora grejen den här gången är "Åkes damm" mellan tvåan och femman. Marken var väldigt sank där förut, men tack vare Åke Strömbergs generösa bidrag byggdes en damm, och marken dräneras bättre nu. Femman spelas därmed som det var tänkt från början, berättar Göran Lund och fortsätter:

Artikelbild

| Åkes damm. Ett stort vattenhinder har byggts mellan hål två och fem.

– Vi har även fått klart med vår svingstudio där Fredrik Stoltz hjälper golfare med svingen och anpassar klubborna efter vad som passar just den personen, med mera. Det är vi ensamma i närområdet om att ha. Dessutom har vi renoverat våra bunkrar och omindexerat vissa hål så att det blir mer korrekt.

För att golfklubben inte ska stå och falla med endast ett par tävlingsledare är flera under utbildning för tillfället.

– Vi har även fått in yngre personer i styrelsen där vi är hälften damer och hälften herrar, berätter Pelle Strongert och talar extra varmt om barngrupperna.

– Loftahammar är på gång. Vi äger marken själva och har en stabil och god ekonomi. Det är kul att vi har börjat få medlemmar ifrån Överum och andra närområden. Det vore kul om fler från Västervik vill komma också, menar Göran Lund.

När det gäller VT-golfen är drygt 60 lag redan anmälda. Målet är 150.

– Vill man provspela banan innan tävlingen är det bara att komma hit, den är i kanonskick redan nu, säger Göran Lund som passar på att vara med nu när han inte är tävlingsledare längre.

Han kommer att spela i lag Horizon med frun Marianne.