Fredrik Hallberg klarade monsterloppet

Det är en prestation utöver det vanliga att ta sig i mål i Kullamannens 174 kilometer långa terränglopp; Himlen, havet och helvetet.

Fredrik Hallberg har klarat av en Ironman och Ultravasan tidigare för att nämna ett par av hans äventyr. Här står han inför Sveriges tuffaste lopp; Kullamannen - Himlen, havet och helvetet.

Fredrik Hallberg har klarat av en Ironman och Ultravasan tidigare för att nämna ett par av hans äventyr. Här står han inför Sveriges tuffaste lopp; Kullamannen - Himlen, havet och helvetet.

Foto: Privat

Terränglöpning2019-11-19 07:00

100 miles, eller 173 kilometer, skulle avverkas på Skåneleden från Båstad till Kullaberg förra helgen när nionde upplagan av Kullamannen avgjordes.

Tjust Bike & Running Clubs Fredrik Hallberg deltog i Ultra 100 miles-loppet medan klubbkamraten Daniel Hallgren sprang det 44 kilometer långa loppet; Dubbeldöden.

Förutom långa, branta backar (i cirka 4,3 kilometer) var det klippor som skulle klättras över inom en maxtid av 36 timmar. År 2017 bröt 72 procent av deltagarna loppet och i år blev siffran 67 procent då endast 115 killar och 13 tjejer tog sig över mållinjen.

Fredrik Hallberg var en av dessa tappra och kom på 50:e plats med tiden 31,04,53.

– De första tio milen var i normal terräng och där tog jag det ganska lugnt. Ungefär tio timmar tog det. De sista 7,4 milen tog ungefär 20 timmar då jag var trött, det var på natten, det regnade och terrängen var jävlig, berättar 46-åringen som med pannlampa fick dra sig upp med rep mellan träden i en 750 meter lång uppförsbacke med 18 procents lutning.

– Men värst var nedförsbackarna. I leran var det jobbigt att hålla emot då man inte vågade släppa på för att riskera att tappa greppet. Det gjorde att fötterna gick åt skogen. Jag hade blåsor överallt och tårna var svarta efter trycket i alla nedförsbackar. Jag fick gå till läkaren och sjukskriva mig från jobbet som byggnadsarbetare i en vecka efteråt. Men annars tog det ungefär tre dagar för resten av kroppen att återhämta sig. Jag var ju vaken i ungefär 40 timmar där jag fick jobba väldigt hårt.

Varför gör man en sån här grej?

– Det är en rolig utmaning och en fantastisk upplevelse där man tävlar tillsammans och inte mot varandra. Alla hjälps åt och det är en härlig känsla att genomföra det. Jag försöker göra något liknande varje år, dels för att klara av ett mål, vilket gör att jag blir motiverad till att träna, och dels för att se vad jag klarar av. Det här är det tuffaste loppet i Sverige så det känns riktigt kul att ha fixat det.

Vad väntar härnäst?

– Jag vet inte, jag måste smälta det här lite. Men jag skulle kunna tänka mig att springa 100 miles i normal terräng och försöka klara det under 24 timmar. Det kommer i alla fall att bli något liknande igen, säger Fredrik Hallberg.

Tjust Bike & Running Clubs Daniel Hallgren kom på en fin 19:e-plats i det kortare loppet med tiden 4,54,41.

Här går Fredrik Hallberg i mål på Kullamannen Ultra 100 miles.
Här går Fredrik Hallberg i mål på Kullamannen Ultra 100 miles.
Karta: Båstad
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!