För två och ett halvt år sedan startade Tjust Bandy och Claes Jungewall det så kallade Skolprojektet, där Tjust Bandy subventionerar bussar från kommunens skolor till Tjustvallen för att prova på bandy eller nyttja isen på något sätt. I en tid då bandy, som många andra sporter, tappar ungdomarna tidigt har projektet varit positivt för Tjust.

– Vi ser ju att vi får tillbaka nåt av det vi lägger ner på det. Då är det värt det. I januari och februari har vi bara tre dagar då Tjustvallen inte är bokad, det är jättekul att se. Bland annat har Skogshagaskolan en heldag här ute, säger Claes Jungewall, föreningsutvecklare och marknadsansvarig i klubben.

Som en följd av detta ser återväxten ljusare ut för Tjust, som har kullar igång i U8, U10, U12 och U14. Dessutom spelar ett utvecklingslag i division två, ett sätt att behålla de som inte riktigt är redo för a-lagsspel.

Artikelbild

| Claes Jungewall är föreningsutvecklare i Tjust Bandy och verksamheten flyter på väl.

– Det börjar med bra ledare och jag tycker att vi har fantastiska sådana i vår klubb, säger Jungewall.

– Utvecklingslaget är en bra plats att spela på. Vi har ett system där vi alltid stöttar upp med två seniorspelare, det blir lite för valpigt annars. Dessutom har vi som policy att a-lagsspelare som varit skadade måste gå via en match i utvecklingslaget för att komma tillbaka, fortsätter han.

Vidare berättar Jungewall om att planen är att bygga vidare på det man startat.

– De positiva effekterna vi ser gör att vi känner vi är på rätt väg. Vi har riktigt bra aktivitet på ”vallen”, fler ungdomar som börjar och vi jobbar på att minska glappet upp till a-laget, men där är vi inte än.

I gästboken på Tjust Bandys hemsida har vissa kallat Tjust för saker som ”köpelag” och ”Real Tjust”. Ett sätt att förminska det arbete klubben gjort, menar Jungewall.

– De borde ta reda på fakta innan de kastar ut sig sånt. Någon skrev att vi betalar våra spelare sexsiffriga belopp, var skulle de pengarna komma ifrån? Men vi ger oss inte in i någon barnslig pajkastning. Vad ska vi säga om skickliga spelare som skulle göra vårt lag bättre hör av sig och vill spela här?

A-laget då. Ett kval på gång och visst är det en satsning vi ser från klubben. Men skulle det stanna vid ett kval är det bara följa planen som gäller.

– Vår målsättning var att ta oss till kval och känna på det. Vi är rustade för om vi skulle klara det och gå upp men det är inte ner som en pannkaka om det inte blir så. Då är det bara att fortsätta nöta och försöka igen nästa år.

Och en viktig fråga – hur mår klubben ekonomiskt?

– Vi mår nog ganska bra. Vi ger oss inte in i något som vi inte har täckning för, avslutar Jungewall.