– Det är svårt att förstå hur mycket som har hänt det senaste året och vad man har varit med om. Det har verkligen varit berg- och dalbana, säger Erik Vikström i telefon från Sydkorea.

Umeåkillen blev en stor profil under sina år i Mjölby hockey och var ytterst nära att ta laget till division 1 i våras. Det var ett kval som hade det mesta, men det som kommer leva kvar längst i minnet är skandalen i Värnamo där ett fatalt domarmisstag kostade MHC en poäng och så småningom en missad plats till ettan.

– Det tog ett halvår att bli människa efter den matchen, säger Erik Vikström.

Han lämnade MHC i våras och flyttade tillbaka till Umeå för att vara mer med familjen. Under våren kom jobbet som förbundskapten för parahockeylandslaget ut, Erik Vikström sökte och blev kallad till intervju.

– Efter det kom beskedet att jag fått jobbet.

Det blev ett spännande kval för att ta sig till paralympics, Tyskland besegrades efter stor dramatik. Nu väntar ett tufft gruppspel med matcher mot Kanada, Italien och Norge. Sverige är underdogs och kommer troligen inte ha med medaljerna att göra.

– USA och Kanada gör upp om guldet, resterande sex nationer spelar om bronset. Det är en kort turnering och mycket kan hända, säger Erik Vikström.

Svensk parahockey upplevde sin storhetstid för dryga 20 år sedan med bland annat ett OS-guld i Lillehammer. Sedan dess har andra länder kommit ifatt och gått förbi i snabb takt. I senaste VM blev det till exempel storförlust, 0–17 mot Kanada.

– Kanada bestämde sig vad som behövdes göras och skaffade fram resurser. Vi i Sverige får inte fram tillräckligt många utövare för tillfället, säger Erik Vikström.

Just Kanada står för motståndet i premiären på lördagen. De två bästa går vidare till semifinal, resten får spela placeringsmatcher.

– Man vet aldrig vad som händer, klart att jag drömmer om en medalj. Målet är att bli bättre än i Sotchi för fyra år sedan. Då blev vi åtta, säger Erik Vikström.

Skillnaden mellan att träna ett parahockeylag och ett "vanligt" hockeylag är inte så stor som man kanske kan tro, enligt Erik Vikström.

– Den enda skillnaden är att spelarna inte åker baklänges, annars handlar det mycket om samma saker som att det är viktigt med backcheck och att ligga rätt i egen zon. Taktiskt sett är det inte lika hög nivå som exempelvis med Mjölby hockey, säger Erik Vikström.