Efter att ha genomfört två ironman letade Jonas Wiren efter en ny utmaning och den nya utmaningen blir att genomföra en ultratri 2019.
Även om det återstår 16 månader tills tävlingen ska genomföras har Jonas redan påbörjat uppladdningen.
Ett ultratri pågår under tre dagar och består totalt av tolv kilometer simning, 410 kilometer cykling och 93 kilometer löpning.
– Om man räknar på det så blir det som tre ironman, men det blir inte tre maratonlopp. Det skulle inte fungera, jag har problem med ett maraton. Sista dagen blir en riktigt prövning, säger Jonas Wiren.
Tävlingen inleds med nio kilometer simning utanför Kungsbacka för att sedan fortsätta med 190 kilometer cykling till Huskvarna. Andra dagen väntar 320 kilometer cykling från Huskvarna till Trosa. Sista dagen avslutas med 23 kilometer löpning, tre kilometer simning och 70 kilometer löpning. Målet är i Rålambshovsparken i Stockholm.
Det innebär att deltagarna ska ta sig från västkusten till ostkusten genom att cykla, simma och springa.
– En ironman är jättestort. Det är inte så många galningar som har testat på detta. Den här tävlingen är mycket, mycket mindre sett till antalet deltagare.
Var kommer tanken ifrån att ställa upp i ett ultratrim?– Det finns några svenskar som har gjort de här tidigare. Jag har alltid sagt målen väldigt högt. Det är alltid något jag har strävat emot.
Jonas har alltså genomfört två ironman tidigare, båda i Kalmar.
– Målen har blivit värre och värre på något sätt.
Även om tävlingen är 16 månader bort så har Jonas redan påbörjat förberedelserna.
– Jag vill påstå att de började för flera år sedan. Det är nu man ska vara i bra form, men sedan ska man bara öka i ett och ett halvt år. Det tar många år att först tänka sig tanken och sedan är det väldigt lång planering.
Till ironman kan man anmäla sig, men till Ultratri måste deltagarna skicka in en ansökan och sedan måste man volontära. Efter detta kan deltagarna anmäla sig och för att få en plats.
– Det är många som anmäler sig, men är man inte 100 procent så ställer man inte upp. Det brukar vara ungefär fem personer per år som kommer till start. Det är inte fler galningar än så.
När föddes tanken på att du skulle genomföra detta?– Det finns en känd triatlet som heter Jonas Colting, som har vunnit på Hawaii två gånger, och det är han som har inspirerat mig. Jag har tränat en del med Jonas Augustsson från Västervik som gjort att jag har tagit nästa steg.
Jonas bor med familjen i Hummelstad och han jobbar i Gamleby. Ett led i träningen är att Jonas cyklar till och från jobbet, två mil enkel väg.
– Två gånger i veckan brukar jag cykla till jobbet. När jag bodde i Västervik blev det fem gånger i veckan när jag cyklade över Norrlandet. Det är mycket bra träning eftersom den vägen är upp och ner konstant.
Det brukar bli åtta till nio timmars träning i veckan.
– Just nu är det mycket cykel eftersom det är väldigt smidigt. Jag stukade foten i höstas och jag kan bara springa en gång i veckan innan det gör för ont. Det tar väldigt lång tid med en stukning. Dessutom blir något simpass i simhallen i Västervik samt något gympass.
En trialet brukar ha en gren som man är starkare i och någon gren man är svagare i.
Jonas har sin styrka i cyklingen medan löpningen är den svagare.
– Cykling är det jag är absolut bäst på. Det är därför jag känner mig ganska säker med det här eftersom i ultratri är det så mycket cykling. Simingen är först och då blir man inte så förstörd. Det absolut värsta är löpningen och den är hemsk. Då får man ta fram pannbenet flera gånger om.
– Det är som är roligt någonstans är att man hinner glömma bort hur ont det gjorde, men väl när man gör det så vill man inte göra det igen. Sedan går det en dag, två dagar eller en vecka så anmäler man sig på nytt igen.
Jonas började cykla på en av sina alla utlandsresor och sedan när han kom hem inköptes en cykel.
– Jag har cyklat mellan Malmö och Stockholm. Året efter cyklade jag mellan Kiruna och Östersund. Tanken var att jag skulle cykla väldigt långt, men sedan kom barnen. Jag kör Vätternrundan för femte gången i år. Sedan ska jag vara med LED i Loftahammar i sommar och samt köra VinterVätternrundan
Är det extrema som driver dig?– Absolut är det så. Det är att testa gränser. De som är väldigt duktiga på det här säger att när man har tänkt att bryta tio gånger så har man använt 20 procent av sin kapacitet. Det är lätt att sitta och prata om det, man har ju tänkt att bryta tio gånger. Det sitter inte i benen, utan det sitter i huvudet. Elitåkarna kan bara stänga av fortsätta och det måste man träna på.
Något Jonas lever mycket för är att han måste ha ett mål för att orka träna och ju värre målet är desto mera orkar Jonas att träna.
– Jag har aldrig mått bättre för tillfället, konstaterar Jonas med ett leende.
En annan utmaning med ironman eller ultratri är att orka hela vägen.
– Håller man på med ironman kan man inte vara trött efter fem kilometer, utan man ska vara trött efter tio timmar. Det är jätteviktigt att kunna disponera en hel tävling. Det blir väldigt tufft om man är trött efter halva loppet, då blir det en tung dag.
Det gäller att känna sin kropp så man inte kliver över tröskeln.
– Jag har gjort det ett par gånger. Man brukar prata om att träna på att simma, cykla och springa. Den fjärde grenen att träna på är att kunna äta under tävlingens gång eftersom man måste tillföra det man gör av med. Det är ganska svårt, berättar Jonas Wiren.
Nu har Jonas knappt ett och ett halvt år på sig för att vara så förberedd som möjligt för att kunna genomföra utmaningen ultrati.