LÄS MER: Tjust besked – om allsvenskan

Ni kan bakgrunden: Tjust Bandy kom trea i kvalgruppen, bakom Katrineholm och Nitro/Nora. Det innebar att Tjust Bandy missade chansen att kvalificera sig för allsvenskan nästa säsong.

Nu tornar en livlina fram för Gamlebylaget.

Det kan nämligen bli så att grupptvåan, Nitro/Nora, tackar nej till sin allsvenska plats.

Då har i såna fall Tjust Bandy första tjing då de var hela kvalspelets bästa grupptrea, alla grupper inräknade.

Vad det handlar om är Nitro/Noras hemmaplan; Danfo Arena. Nitro/Nora tycker att den är för dyr att driva, och vill att Nora kommun tar över ägandet. Som det ser ut nu kommer klubben att tvingas tacka nej till allsvenskan om de nuvarande förutsättningarna för Danfo Arena inte ändras.

– Allt hänger på hur kommunstyrelsen ställer sig rörande anläggningen. Att äga den drabbar oss årligen med en kostnad på 300 000–400 000 kronor utöver de driftsbidrag vi får, och att dessutom ta klivet upp i allsvenskan skulle innebära en merkostnad på 100 000–150 000 kronor jämfört med division 1. Vi kan inte rusa in i allsvenskan om kommunen inte har rätt inställning, då blir vi bankrutt, säger Nitro/Noras ordförande Curt-Eric Hermansson till Nerikes Allehanda.

Enligt vad Sporten erfar ser det inte jätteljust ut för Nitro/Nora att hitta en lösning på det här tillsammans med kommunen. Kommunen har redan sagt nej till att höja bidraget till klubben, vilket var den ena saken de önskade.

Curt-Eric Hermansson berättar för Nerikes Allehanda att klubben kommer att gå upp, om de får ett positivt svar från kommunen. Om magkänslan säger han så här till NA:

– Den är inte helt hundra. Man kan gå tillbaka och se hur kommunen hanterat frågan över tid. Det man är rädd för är att de försöker skjuta anläggningsfrågan framåt ytterligare. Då hamnar vi i en mindre lyckad situation.

Senast 15 maj måste Nitro/Nora ha kommit med ett beslut till svenska bandyförbundet.

Tjust Bandy har i en tidigare artikel i VT aviserat att de fortsätter sin satsning mot allsvenskan, och att de undersöker möjligheterna att klara av steget om en förfrågan skulle dyka upp på bordet.

– Just nu jobbar vi med att se vad det skulle kosta i så fall. Kostnaderna, särskilt resorna, skiljer sig mycket från division 1 till allsvenskan och det är ett beslut vi får fatta om det skulle bli aktuellt. Det är inte helt säkert att vi tar det, sa Tjust-sportchefen Claes Jungewall till VT 18 mars.