– Att kunna klättra i tallskogen och sedan kliva rakt ner i havet har varit helt otroligt, säger Shauna Coxsey, 25, några dagar innan karriären som professionell klättrare tar henne vidare, till en annan plats i ett annat land.

För lite mer än två veckor sedan återvände Shauna och hennes sambo Ned till Västervik. Shauna, tvåfaldig vinnare av världscupen i bouldering, hade skadat fingret och behövde återhämta sig med mildare träning. Sex månader på resande fot, i alltifrån Colorado till Tokyo, betydde också att det var hög tid för avkoppling.

– Det är en intensiv livsstil. Jag är iväg mycket och hinner inte träffa Ned så mycket. Jag saknar honom, min familj och min hund en hel del. När vi såg ”kaosväggen” i Västerviks nya klättercenter så bokade vi flygbiljetterna direkt, berättar Shauna.

Paret har alltså varit här tidigare. För sex år sedan, när hennes professionella karriär var i sin linda, kom paret i kontakt med Stefan Rasmussen, en av de drivande krafterna i Västerviks Klätterklubb. Han och Ned är båda nyfikna på att utforska nya miljöer – boulders – att klättra på. ”Jag putsar mycket ”, flikar Stefan in under intervjun. Det förde paret och honom samman.

– Vi gillar det verkligen här. Jag kommer från Sheffield som är så långt ifrån havet man kan komma i England, så att vara i den här miljön är något vi verkligen uppskattar, säger Shauna Coxsey, som redan från början visste att klättring var hennes framtid.

– Jag såg det på TV när jag var tre år och redan då bestämde jag mig. Jag har alltid varit full av energi och nyfiken på saker, alltid tyckt om att klättra på väggar. Jag har en stor familj och dem att tacka för mycket. De har alla inspirerat mig på sitt vis. Det var aldrig någon fråga om ”om” utan om ”hur” jag skulle nå dit jag ville.

Fotboll var inte aktuellt?

– Eftersom jag kommer från Liverpool-trakten och växt upp i Sheffield, som båda är fotbollsgalna områden, så förstår jag frågan. Men jag har ingen koll på fotboll. Min familj är galna i det, däremot.

2016 och 2017 vann Coxsey Bouldering World Cup. Bouldering är en tekniskt utmanande klättringsgren som sker på klippblock. Från och med 2020 är bouldering som en av tre klättringsgrenar med på OS-programmet, så framgångarna till trots finns det mål i Coxseys sikte.

– OS är det självklara målet. Att först och främst bli uttagen och sedan förhoppningsvis prestera bra på tävlingarna, säger Coxsey om satsningen, som alltså till viss del tar plats i Västervik.

Hon är en ung tjej från England som haft sin dröm som sitt yrke sedan hon var 18 år, men någon risk för självgodhet finns inte, menar Coxsey. Det ser teamet runt henne, sportens natur och hennes familj till.

– Att ha båda fötterna på jorden är viktigt för mig. Det finns inte utrymme för något annat. Jag har genom åren blivit lite av en förebild och ambassadör för sporten, något jag tar stor stolthet i. Dessutom försöker vi i teamet att alltid ha en lättsam inställning till det vi håller på med, det får inte bli för seriöst. Sedan blir man aldrig fullärd som klättrare. Det går hela tiden att utmana sig själv, det är lockelsen i det.

Som alltid när en investing i en riktning görs försummas andra bitar. För Shauna Coxsey fick skolan stå åt sidan när klättringen tog henne till oanade höjder.

– Efter gymnasiet ansökte jag, och blev antagen, till flera universitet. Då valde jag att avvakta med skolan ett år för att se om jag kunde livnära mig på klättringen, vilket det visade sig att jag kunde. Då tackade jag nej till alla skolor.

Då hände det som spoilerat ett oräkneligt antal karriärer i alla tänkbara idrotter.

– Jag bröt benet nästan direkt efter att jag valt att satsa fullt ut. Men jag sänktes inte av det. Jag var lite nere i en dag eller två men sedan gav jag mig tusan på att hitta något positivt i skadan. Det gav mig mycket att ta mig igenom det.

Hon tog sig tillbaka och tog sig till toppen. Och till Västervik, vilket hennes enorma följarskara på sociala medier har fått ta del av.

– Sporten växer och jag tar gärna på mig ansvaret att marknadsföra den. Sociala medier är ett jättebra sätt att interagera med fansen, det är något jag försöker ta mig tid till så ofta som jag kan. Min hund, Arthur, har också ett Instagramkonto, skrattar Shauna Coxsey.

Jim Wasmuth från Västerviks Klätterklubb är naturligtvis stolt över att Shauna och Ned spenderat tid och tränat i deras lokaler.

– Det är ett kvitto på att vi har gjort något bra och satsat rätt. De har fått tillgång till klätterhallen och vi har umgåtts med dem i miljöerna kring Västervik. Lägger Shauna ut en film på att hon är här så ses den av tiotusentals, det är såklart jättebra marknadsföring för oss.