Insatsen man bjöd på mot AIK på söndagseftermiddagen var av yppersta klass – det går inte att begära eller kräma ur mer av den brokiga skara hockeyspelare som utgör VIK anno 2018/19.

Trevor Mingoia har redan visat att det finns 15-20-mål i honom och hans partner Darren Nowick har visat kvaliteter som definitivt håller hög allsvensk klass. Sättet den amerikanska duon jobbar tillbaka puckar i hemjobbet är hockeyerotik.

Under en furiös match mot AIK – underhållande som tusan trots att det inte blev många mål – visade VIK det som fansen hade hoppats på. Ett Mattias Karlin-lett lag spelade som ett Mattias Karlin-lett lag.

Spelet förlades till AIK:s zon långa stunder och det gick att se i realtid hur roller sattes, poletter trillade ner och hierarkier befästes.

Fjärdekedjan med Pierre Gustavsson, Alexander Lindqvist-Hansen och Jacob Bjerselius var den fix av energi rakt in i nån central ven eller nerv som den måste vara. Just Pierre Gustavsson, i skuggan av kittlande nyförvärv från fjärran platser, visade varför han är så ofantligt uppskattad av sina tränare och sin publik. VIK började andra perioden sådär, ett AIK-mål hängde i luften och man åkte på den klassiska tvåminutaren. Inga problem, sa Pierre. På (nästan) egen hand dödade han utvisningen och bogserade VIK tillbaka in i matchen. Matchbilden svängde – VIK fick power play – och hade bara spelarna som är på plats för att göra mål gjort det hade VIK inte haft en nolla i poängkolumnen.

Det vi sett av VIK, och serien hittills, är att det är ganska mycket som vi trodde. Varje match har verkligen sitt eget liv och du har inte möjlighet att ta ledigt en ynka sekund. Matchbilderna och momentumet är så förrädiskt och omtåligt att du måste vårda det som ett guldägg. Just därför är aktioner som den Pierre stod för så viktig. Varje skott, duell, sargpass och byte har potentialen att bli avgörande.

1330 personer på plats i en hemmapremiär mot AIK är en ofantligt svag siffra. Visst, den lokala Black Army-falangen hade ett fotbollsderby som naturligtvis gick före men nog borde det finnas några hundra till hockeyintresserade i stan? Ni ska inte låta er luras av resultaten – det här VIK-laget är lätt att omfamna och ta till sig.