Kort efter slutsignal gav huvudtränaren Mattias Karlin sin blixtanalys av försäsongens fjärde drabbning.

– Halva matchen bra, halva dålig, kan man säga. Vi börjar svagt men tar över allt eftersom och i tredje perioden tycker jag att det är klasskillnad.

1–1, som var resultatet efter den första perioden, stod sig också en bra bit in i den andra. Då lade VIK-spelarna i en högre växel efter en i övrigt relativt slätstruken mittenakt. Först: Kim Johansson fram till 2–1. Sedan följde Jens Holmström och Andreas Frisk upp med varsitt inom loppet av 17 sekunder. Johanssons var kanske det läckraste, då han fintade att gå runt kassen men istället vände tillbaka för att fösa in pucken den klassiska "köksvägen".

– I samband med att vi började spela som ett lag och flytta pucken till varandra drev vi upp tempot. Då orkade Tranås inte riktigt hänga med.

En av matchens förgrundsfigurer var VIK:s nyförvärv från Modo, Emil Alba. Det var han som kvitterade till 1–1 efter att Tranås några minuter tidigare tagit ledningen.

– De fick ett skitmål där tidigt så det var skönt att utjämna direkt, säger Alba, som totalt noterades för två mål och en framspelning mot Tranås.

– Vår kedja (med Philip Rondahl och Mikael Hedlund) har hittat varandra bra hittills. Vi försöker göra det vi är bra på och spela en avslappnad hockey, säger Alba.

De tre snabba målen i slutskedet av andra perioden satte VIK i en behaglig sits inför de avslutande 20. Och, som Karlin sa, då visade VIK att man spelar i en högre liga.

– Då tycker jag att vi spelade ut ordentligt och snurrade friskt med dem medan Tranås nog hade det allmänt tråkigt, säger Karlin.

Noterbart är, som du kan läsa om här intill, är att debuterande Kellen Jones hamnade i poängprotokollet i den tredje perioden när han assisterade Filip Suchý fram till 6–1. Om Suchý säger Karlin följande:

– Skönt att han fick utdelning till slut. Han är en frejdig spelare som skapar mycket chanser.

Redan i eftermiddag väntar ny match för Emil Alba och hans nya lagkamrater. Derby mot ärkeantagonisten Vimmerby, även de vinnare i sin öppningsmatch av Sandströms Trophy, står på agendan. Emil Alba berättar om hur han tillbringar tiden mellan matcherna:

– Framför allt sova. Sedan har jag en liten hundvalp hemma som kräver ganska mycket uppmärksamhet.

Förutom Alba och Suchý väljer Mattias Karlin att lyfta fram Emil Kruse i målet och fjärdeformationen med Pierre Gustavsson, Jacob Bjerselius och Alexander Lindqvist-Hansen.