Det skulle också börja rejält risigt för VIK som inldde med att släppa till ett friläge redan efter tolv sekunder.

Den gången räddade Emil Kruse.

Det gjorde han dock inte dryga minuten senare när tidigare VIK-spelaren Kalle Östman satte 1–0, fint framspelad av Marcus Bergman.

Hemmalaget skulle dock växa in i matchen, som inleddes i ett skyhögt tempo, och vara det klart bättre laget under den andra halvan av den första perioden.

Så när kvitteringsmålet väl kom, för det gjorde det när Jacob Bjerselius pricksköt ursnyggt i boxplay, var det fullt rättvist.

Om det nu var svängig anfallshockey i öppningsperioden så blev det betydligt mer kamp och tillknäppt spel i den andra, där båda lagen hade svårt att skapa bra målchanser.

Trots ett par utvisningar så var det lika på ett inför avslutningen – där känslan var att särskilt VIK var tvungna att gå för tre poäng.

Västerås hade som bekant med sig tre poäng in i slutspelsserien efter sin tredjeplats i serien och därför inte i samma prekära läge som VIK trots öppningsförlusten mot Leksand.

När pucken släpptes kändes det däremot som det motsatta. Västerås sköljde återigen över VIK i upptakten av perioden – och fick sin utdelning när Anthon Eriksson satte det matchavgörande 2–1-målet efter 42:32.

Näst på tur för VIK:s del är en nordlig bortaturné som inleds med Leksand (lördag) och avslutas med Modo (måndag).