Bland VIK:s 16 nyförvärv – ja du läste rätt – så har tio av spelarna antingen gjort noll eller på sin höjd ett par strömatcher i hockeyallsvenskan.

Men det behöver inte vara negativt.

Tvärtom.

Jag gillar faktiskt Emil Georgssons lagbygge skarpt.

Förra året var det mycket mellanmjölk, få spelare som stack ut och flertalet negativa rubriker. Något som också märktes på publiksiffrorna.

Nu känns det som att det kan bli helt annorlunda. Eller egentligen kan det bli precis vad som helst.

Och det är just det som borde göra VIK-fansen så exalterade.

Ta transatlanterna Kellen Jones, Gabriel Desjardins och Kevin Schulze som aldrig har gjort en match på svensk mark. Ta den tjeckiska jättetalangen Filip Suchy som öste in 69 poäng på 54 matcher i Omaha Lancers förra säsongen. Ta spelare som Philip Rondahl, Jonathan Rodensjö och Mikael Hedlund som alla fått sin skolning i toppklubbar i SHL, men inte nått ända fram – än.

Alla de spelarna kommer inte göra succé. Alla de spelarna kommer inte att floppa. Fast alla de spelarna har "potentialen" att göra det ena eller andra.

Efter det stökiga fjolåret känns det rätt att göra en totalrenovering. Jag tyckte kanske inte så först, men jag gör det nu.

VIK har äntligen valt att gå det modiga och kaxiga spåret.

Georgsson har bekräftat att VIK var i förhandlingar med ett par svenska backar. Men att priset för en spelare med ett par mediokra allsvenska säsonger i ryggen var lika högt som en potentiell toppback som Kevin Schulze. Detsamma gäller antagligen på forwardssidan.

Hellre en spelare som kan bli poängkung och ny publikfavorit (men som i skräckscenariot riskerar att komma otränad och bli hemskickad efter 15 matcher) än en spelare som du vet kommer göra 15–20 poäng. Varken så mycket mer eller så mycket mindre.

VIK resonerade inte så förra säsongen, men man gör det nu, och oj vad mycket mer spännande det känns.

Mattias Karlin känns dessutom som helt rätt man att försöka få ordning på det här. Med tanke på hur mycket nytt det är på i stort sett varje position så behöver VIK någon som kan styra skutan när det blåser.

Förra säsongen var spelarnas största utmaning att verkligen spela för tränaren (Roger Forsberg). Den här säsongen är jag övertygad om att Karlins största utmaning kommer bli att få spelarna att spela för varandra.

I de flesta rankingar jag har stött på har VIK tippats sist. Så kanske är det här att ta i – men jag tror faktiskt VIK kommer tillhöra den övre halvan.