Vilken kväll det blev i PTH. Med initiativet "Walk for VIK" i ryggen visade VIK sig från sin allra bästa sida. Men vi ska komma ihåg att med en målvakt av en annan kaliber än Emil Kruses kunde det ha varit avgjort åt andra hållet redan efter första perioden. Istället: två snabba VIK-kassar, vind i seglen, rus på läktaren och tre poäng. 6–0 på Hästen och liten retroaktiv revansch för 2–5-smällen strax innan jul förra året.

I tabellen är det bara tre poäng. Det ska vi också ha med oss när vi blickar framåt mot kommande uppgifter. Men ni vet likaväl som jag att alla matcher lämnar en känsla efter sig. För bara två dagar sedan, efter en beige insats mot Västerås, var det klart dystrare miner i katakomberna och det kändes som att vad de än gjorde, vilka stenar som än vändes, ville det inte ge med sig. Snacket om att "det måste lossna" började bli tjatigt och jag var redo att slå fast att det fasen inte kommer lossna.

Men. Det gjorde det. Nu gäller det för VIK att förvalta arvet från den här matchen och göra det till något mer än tre poäng och en trevlig kväll. Följer man upp det med en trea mot Södertälje är man plötsligt på rätt väg och varje tänkande individ förstår att saker som rollacceptans och backcheck blir lättare när man vinner ishockeymatcher. Där har VIK fortfarande en bit kvar men plockar man regelbundna segrar kommer det också falla på plats. Vi vet att högstanivån finns. Nu väntar vi på besked om kontinuiteten. Kanske var det här startskottet?