39 miljoner till en bandyhall som ska stå klar till första november. Pang, bom, snabbt jobbat. Växjö kommun lånar, enligt SVT, ut närmare 39 miljoner kronor till framgångssagan om lilla Åby/Tjureda som i våras kvalade sig upp till högstaligan i bandy första gången. Hur ska då den lilla klubben klara av att återbetala lånet? Kommer givetvis inte att ske utan det kommer så småningom att avskrivas. Växjö är en förebild när vi pratar idrottsstäder: en av de mest proaktiva hockeyklubbarna i landet i Växjö Lakers, Superettan-klassikern Östers IF, innebandy på högsta nationella nivå, ett gammalt tennisfäste – för att nämna toppen.

De har inte tagit sig dit över en natt. De har samlat sin idrott så gott det går till samma plats, skapat infrastrukturella förutsättningar som i sin tur genererat en kultur som fostrar bredd- och elitidrottare. Nu har kommunen klivit in med en rejäl slant till Åby/Tjureda och jag lyfter på baskern jag inte har och säger: Snyggt jobbat, Växjö kommun.

Hos en annan småländsk kollega, Tingsryds AIF, är arenafrågan också på bordet. Där har kommunen, åter enligt SVT, gått ut till det lokala näringslivet för att kolla intresset för att vara med och finansiera en ny arena. Flera olika alternativ diskuteras, däribland ett alternativ där man bygger en ny arena norr om väg 120 – alltså inte centralt.

Det leder oss in på ett förslag jag fick av en läsare tidigare i veckan, ett förslag jag tyckte lät intressant. Han menade att det kanske vore klokt att bygga en ny arena mellan Västervik och Vimmerby, en arena som finansieras av båda kommunerna. Bedriva elitverksamheten (matcher, träning) i den nya arenan i den mån det går (schemakrockar), och behålla ungdomsverksamheten i befintliga hallar på respektive ort. Det skulle kunna stärka bandet mellan klubbarna, öppna upp istider för ungdomslag, stärka landsbygden. Det funkar på andra orter, där arrangeras också busstrafik till och från matcherna. Dessutom är spelarna vana vid att ta sig till arenor som ligger en bit hemifrån och med tanke på deras korta arbetsdag matchfria dagar borde det inte bli ett problem. Jag nämnde Växjö och Tingsryd tidigare: åtminstone förr bodde de allra flesta Taif-spelarna i Växjö. Så är det fortfarande med spelare i till exempel Alvesta. Det finns många vägar att vandra och det är såklart viktigt att det blir rätt. Men vi ska komma ihåg att om viljan finns kan det gå riktigt fort, se bara på Åby/Tjureda som får sin hall till premiären.