När VIK skeppade iväg Kevin Schulze försvann det sista orosmolnet i VIK-truppen. De spelare som är kvar vet vad de ska göra och – framför allt – de gör det till punkt och pricka.

Du kan inte be en gris flyga eller en flamingo täcka skott. Mattias Karlin har i sitt ledarskap alltid varit bra på att identifiera spelares styrkor och spelat dem i en roll som passar dem. Det tog lite längre tid den här säsongen, av förklarliga skäl (i stort sett helt ny trupp) men nog fasen börjar det dofta lite maskin om den här upplagan av Västerviks IK. Just för att spelare ombeds göra det de kan – och inte mer. Ta exemplet med nye Victor Wänghult, som VIK-debuterade mot Pantern med två assist som följd. Han placerades i en offensiv omgivning med samma instruktioner han haft med framgång under säsongen i Kumla. Spela ditt spel, helt enkelt.

Instruktionerna är tydliga, matchplanerna väl utformade och det finns inte en spelare i VIK som känner minsta osäkerhet inför vad som förväntas av dem när de kliver ut på isen. Det och tränarduons matchcoaching är nyckelreceptet för VIK, som faktiskt stormar mot topp åtta i skrivande stund.

Tidigare under säsongen kunde en ängslighet och förvirring uppstå när VIK blev satta under press. Det börjades tjuvas i närkamper, spelas svårt och misstagen ledde till mål, vilket i sin tur betydde uteblivna poäng och misströstande spelare. Den ängsligheten har bytts ut mot en sund kaxighet, högre naturlig svansföring och en självklarhet i agerandet från i stort sett alla – alltid.

Det ser givetvis motståndarlagen också, och jag tror att de är skrämda just nu. Ett harmoniskt VIK med vind i seglen är ingen rolig motståndare. Och för varje poäng blir spelarnas tro på de matchplaner som presenteras allt starkare, och med den naturliga rollfördelningen som finns i laget och det mission man just nu är ute på ser jag risken för spelare som "faller ur ramen" som väldigt liten. De sena tillskotten (som verkar vara klockrena och ha landat i farten) gör också att det finns en hälsosam konkurrens.

Kan känslan av att ha något att förlora sätta käppar i hjulen för VIK? Jag tror faktiskt inte det. De är så nära nu och spelschemat är (vilket vi tjatat om innan) riktigt bra för laget. Väl framme i ett slutspel kan de sedan sänka axlarna ytterligare, omfamna underdogrollen änmer och smyga med i bakvattnet. Att det här laget kan ge alla i den här ligan en match valfri kväll i veckan råder det inget tvivel om och det ska bli riktigt spännande att se hur långt det bär.