En titt på VIK:s backsida skvallrar om att det finns rutin, kompetens och stabilitet. Den självklara offensive toppbacken är dock inte där – åtminstone inte innan amerikanen Kevin Schulze anländer om knappa två veckor. Niklas Folin, med moderklubb Hanhals IK, tror mer på att det är kollektivet som ska göra det.

– Jag tror att alla har möjligheter att bidra offensivt, det vill de flesta göra också.

Sex år sedan han tillhörde en svensk klubb – tre år i USHL med Omaha Lancers och tre år på college i UMass Lowell – och även om han spelade sin hockey i Sverige tills han var 18 är det såklart en omställning att spela i Sverige igen.

Artikelbild

| Niklas Folin under sin tid hos universitetslaget UMass Lowell Riverhawks.

– Det har gått bra ändå, tycker jag. Man får ta det successivt. I början var det lite problem med avståndskontrollen och dom bitarna men det får man räkna med.

Laget har vunnit sina tre första träningsmatcher och vid sin sida i de kamperna har högerfattade Folin haft Erik Gustafsson. Ett backpar i Folins smak.

– Erik är en smart back som spelar enkelt och vinner sina närkamper. Anfallen börjar ju bakifrån så det är viktigt att som back leverera pucken framåt snabbt och där funkar jag och Erik likadant.

Det är fortfarande försäsong och ytterligare en back, nämnde Schulze, ska in. Mycket kan ändras, med andra ord.

– Så är det. Vi håller på för fullt att sätta vårt spel men det har funkat bra hittills. Det är alltid roligare att vinna matcherna också och det gör skillnad, menar Folin.

Med sin erfarenhet från spel i USA är han van vid nordamerikanska lagkamrater. Och med tre stycken på plats i laget försöker han hjälpa till så gott han kan.

– De klarar sig bra på egen hand, men jag har sagt till dem att om det är något speciellt så kan jag hjälpa till. Ibland kan det vara skönt att ha med någon som kan språket och så vidare, kanske när man ska handla. Men mest sitter jag och lyssnar när de andra svenskarna pratar engelska med dem, det är ganska roligt.

– Svenskarna sköter sig bra, fyller han snabbt i, med ett leende.

Istället har Folin åtagit sig att hjälpa nya tjecken Filip Suchý, 21, med acklimatiseringen till Sverige. De har nämligen en gemensam nämnare: spel i Omaha Lancers, USHL. Suchý spelade där så sent som under förra säsongen – med stor framgång – medan Folin lämnade Nebraska-laget efter säsongen 2014/15.

– Vi pratar en del om hur det var där och jag försöker hjälpa honom med anpassningen. Vi sitter bredvid varandra i omklädningsrummet.

Förutom större isytor – vad har varit skillnaden från spelet på college?

– I college är det lite rakare spel, mer kamp. Det smäller lite mer. Här har du kanske lite mer tid med pucken, en del har ju att göra med att det är större is.

Den annalkande säsongen blir Niklas Folins första proffssäsong och debut i seniorsammanhang. Och han tror på det VIK har snickrat ihop.

– Jag trivs kanonbra i laget och det är bara för oss att jobba vidare på det vi påbörjat.