Det brukar sägas att handlingar betyder mer än ord.

1) Röglespelaren Emil Kruse på säsongslångt lån till Västerviks IK.

2) Nils Höglander (Rögle) hade tidigt lånats ut till VIK – om det inte vore för att han tog en oväntad ordinarie SHL-tröja.

Artikelbild

| Trevor mingoia jublar - för Rögle.

3) Isak Ragnevad från Rögle till VIK. Med vad som verkar vara en lätt väg tillbaka om det skulle bli succé i hockeyallsvenskan.

4) VIK:s mest eftertraktade spelare, Trevor Mingoia, på lån till Ängelholmsklubben mitt under en period med hektiskt matchande.

Självklart är de här fyra händelserna ingen slump. Det är ett givande och ett tagande. Och det har alla förutsättningar till att fortsätta vara så även framöver.

Rena farmarlag finns egentligen bara i NHL. Men samarbeten kommer alltid att finnas och nu verkar kartan i svensk hockey ha ritats om en aning. Att man faktiskt börjar se bortom de geografiska gränserna känns på ett sätt lättande. Om det sedan beror på de mer stränga utlåningsreglerna där jojospelare inte längre kan spela en match här på fredagen och en match där på lördagen låter jag vara osagt.

Artikelbild

| CHris Abbott.

I vilket fall som helst finns det inget som säger att Västervik/LHC, Karlskoga/Färjestad eller Asplöven/Luleå nödvändigtvis är de samarbeten som funkar bäst.

Kanske kan Rögle och VIK bli det som LHC och VIK aldrig blev. För jag vet att VIK kände att man, kort och gott, blev erbjudna för dåliga spelare av "grannklubben". Spelare som oftast inte ens var nära att ta en plats i SHL.

Artikelbild

| Höglander i landslagsdressen inför JVM.

I ärlighetens namn kan jag heller inte låta bli att undra hur en så ofärdig spelare som Jörgen Karterud hamnade i LHC, men det är en annan historia.

VIK och Rögle känns närmare varandra i alla avseenden som spänner sig från sportsligt till organisatoriskt. Som körsbär på toppen har sportchef Emil Georgsson och Rögle-ditot Chris Abbott, enligt mina kontakter, också blivit väldigt bra vänner.

Artikelbild

Om båda klubbarna kan fortsätta att få ut så pass mycket av varandra hade det känts smått unikt. Win-win istället för win-lose eller ännu värre – dubbel förlust.

Den stora och mest intressanta frågan är vad som händer om Abbott slår en pling till Georgsson efter succémannen Trevor Mingoias (fyra poäng på tre SHL-matcher) sista match mot Brynäs på lördag och vill ha amerikanen på heltid.

Jag tror faktiskt inte att VIK skulle säga nej till en normal marknadsmässig peng.

Jag hoppas inte att VIK skulle nej till en marknadsmässig peng.

Hur konstigt det än låter är framtiden i det här fallet viktigare än nutiden.

Så skit i ersättare. Kontraktet fixas ändå.