Tre spelare till ska in. Sedan är sportchef Georgsson klar med sitt livs första lagbygge.

– Arbetet har väl varit lite stressigare än jag trodde. Nu lämnade dessutom 15–20 spelare, och det förstår väl vem som helst att det inte är optimalt. Trots att målvakts- och backsidan är spikad känner jag nog att vi är lite sent ute. Att vi sitter lite pyrt till.

Han fortsätter:

Artikelbild

| Georgsson har som bekant sadlat om, från spelare till sportchef.

– Mattias (Karlin, huvudtränare) får hålla tillbaka mig lite ibland. Han har trots allt varit med vid sidan om isen längre än mina två månader. Så det är skönt att veta att det inte stressas på ytterligare från det hållet.

På klubbens årsmöte, för drygt två veckor sedan, nämnde Emil att man var nära att göra klart med två transatlantiska centrar.

Något som så klart fick supportrarna att hoppas.

– Där kanske jag inte var tillräckligt tydlig. Det var inte två specifika namn, utan mer att vi kände att det var på gång från några olika håll. Men i vissa av de fallen har vi helt enkelt behövt gå vidare av olika anledningar.

Några som tackat nej?

– Ja. Fast det är nästan oundvikligt. Särskilt om man jobbar med ganska många olika bollar som vi gör. Nu när NHL-draften är avklarad så kommer det dessutom bli nya spelare tillgängliga. Spelare som kanske hoppades på ett AHL-kontrakt, men inte fick det. Allt handlar om att vi vill vara noggranna och pricka rätt. För spelare kommer det alltid att finnas.

På frågan om det kan bli aktuellt med spelare från den svenska marknaden kommer svaret också snabbt.

– Vi hade jättegärna fyllt på med tre svenska spelare. Där vet du mer vad du får, både på och utanför isen. Utländska spelare är helt klart en större chansning. Men det är inte riktigt så enkelt.

Inte?

– Dels känner vi att i alla fall två av spelarna ska kunna gå in och producera 30+ poäng. Och riktigt så stort är varken utbudet, vår ekonomi eller spelarnas intresse för oss. Där måste vi nog vara ärliga mot oss själva. Förstå att spelarna ser efter sitt eget hus. Efter vår fjolårssäsong och skriverierna om ekonomin förstår jag att den typen av svenska spelare kanske inte vill hit just nu.

– Sedan var vi faktiskt med och budade på ett par svenska backar. Fast där drog priset iväg, trots att det var spelare med halvdana säsonger bakom sig. Kevin Schulze känns då som en klart bättre spelare – till samma pris.

Hela truppen ska, absolut senast, vara spikad när VIK går på is omkring augusti.

– Efter de här månaderna har jag lärt mig att aldrig lova något. Vi hade en transatlantisk spelare som var i princip klar. Han skulle bara höra med föräldrarna och krita på kontraktet. En dag senare var det tvärnej. Och nu är det väl ungefär så nära med en spelare igen. Vi har kontraktsförslag ute, men innan något är påskrivet, vill jag ta det väldigt försiktigt, avslutar Emil Georgsson.