För att vara så extremt tidigt på säsongen såg onsdagens match till och med bättre ut än vad jag trodde inför. VIK-tränaren Mattias Karlin delade, med viss betänketid, den åsikten och sade ordagrant "att många spelare överraskade".

Även om det lär komma sämre prestationer, plumpar i träningsmatchprotokollet så tror jag bestämt att vi får sluta överraskas.

Många av de nya spelarna är helt enkelt så bra som de verkade.

Artikelbild

Vid sidan om amerikanernas (Darren Nowick och Trevor Mingoias) lovande debuter så fanns det en spelare som jag kan tänka mig att Karlin njöt lite extra av. Niklas Folin var riktigt bra på backen – och kan bli en nyckelspelare i vinter.

Efter sju raka säsonger på andra sidan Atlanten visste ingen hur bra han var. Det kan man förvisso fortfarande inte veta, men han lär åtminstone inte "floppa".

Backsidan avgörs fortfarande mycket av hur bra nya Kevin Schulze, som anländer 10 september, är. Men har VIK hittat det man tror att man hittat ser det ruggigt bra ut med Schulze, Emil Wahlberg, Niklas Folin och Andreas Frisk som lok.

Förra säsongen kan jag förstå att VIK hade en uttalad målsättning att bara klara sig kvar. Det gick liksom aldrig att förvänta sig så mycket mer med den truppen och all kalabalik som dessutom fanns lite överallt utanför isen. Så för det VIK-laget var det en prestation att klara kontraktet.

Artikelbild

Med det sagt är den här säsongen något nytt och det hoppas jag att hela föreningen förstår. Mattias Karlin är inte Roger Forsberg och hela spelartruppen är i stort sett utbytt. De nya spelarna verkar hungriga och hittills har jag inte pratat med någon som gjort sken av att nöja sig med ett klarat kontrakt.

De tre på förhand största värvningarna – Kevin Schulze, Gabriel Desjardins och Kellen Jones – ska fortfarande in i mixen och lär inte ha åkt till Sverige för att jubla över en tolfteplats.

På pappret tycker jag att VIK har ett lag för en plats i slutspelsserien och därför tycker jag inte att spelarna ska hållas tillbaka.

Generellt behöver de svenska lagen bli kaxigare och därför hade det varit hur coolt som helst om bottentippade VIK går till höstens stundande upptaktsträff och säger att man siktar på att bli ett topplag igen.

Skit i vad andra tycker.

Kan det siktas högt ska det siktas högt.

Även om fallet kan bli långt.