– Det viktigaste för mig är att få spela matcher och det får jag här. Att spela den här typen av hockey regelbundet är jättebra för mig, säger forwarden.

Det är du inte van vid?

– Haha, nej. Hockeyn i Schweiz är mycket annorlunda, det är mer "run and gun". Här är det strukturerat och en tydlig plan. Det är en omställning.

LÄS MER: VIK värvar från SHL

Han har hunnit medverka i elva VIK-matcher sedan han anslöt från SHL-klubben Rögle, på ett kontrakt som sträcker sig över återstoden av innevarande säsong. Allt som oftast i ganska begränsade fem-mot-fem-minuter. Men när det vankas power play är han en av de fem i första enheten.

– Att få spela med killar som Trevor (Mingoia) och Öhman, att se hur de jobbar och prata med dem är kanon för min utveckling. Jag är tacksam över att få det förtroendet och gör mitt bästa för att återgälda det, säger Jäger, vars statistikrad berättar att han gjort tre mål och noterat en assist.

– Jag kände direkt när jag kom hit att det var ett bra gäng. Det är lite olika språk i omklädningsrummet och sådär, det är bra. Huvudspråket är svenska, jag försöker lära mig och har kanske plockat upp ett par fraser.

– Jag talar lite svenska nu, säger han med ett leende.

LÄS MER: VIK:s nyförvärv: "Jag är teknisk"

Nere i Schweiz finns det många incitament som lockar etablerade spelare. Näst efter KHL är Nationalliga A den europeiska liga som betalar sina spelare bäst. Några svenska spelare där just nu är Jonas Junland, Magnus Nygren och Linus Klasen. En annan faktor är de korta resorna. Ken Jäger, fostrad i klassiska HC Davos med 32 mästartitlar, förklarar.

– När jag spelade i Davos var längsta resan fyra timmar bort. Här är det 14 timmars buss till Umeå...men det är bara gilla läget.

Förutom Jäger finns det två spelare i VIK med Schweiz-koppling. Dels har Viktor Östlund HC Fribourg-Gotterón som moderklubb (pappa Thomas gjorde fem säsonger där mellan 1996 och 2001) och dels spenderade centern Philip Rondahl fjolårssäsongen i andraligan NLB med EV Zug.

– Rondahl är nog den jag umgås mest med. Han kan prata lite tyska också, det underlättar, säger Jäger.

Som fortfarande är i en anpassningsfas. Socialt såklart men också spelmässigt. Innan han kom till Sverige inför säsongen fanns bara tio seniormatcher på CV:t.

– Spela och träna är det som gäller. När jag inte spelar eller tränar ser jag till att förbereda min kropp så bra jag kan för nästa pass, blir en fokuserad Ken Jägers slutord.