– Att SHL har den oinskränkta makten att helt decimera eller reducera vår trupp bara någon vecka innan vi börjar isträningen. Kan det verkligen vara möjligt 2018? Det finns inte en chans att det ska kunna vara så. Det känns helt otidsenligt, säger Pernhem till Sportbladet.

I avtalet mellan allsvenskan och SHL framgår det att fram till den 19:e juli kan en spelare i hockeyallsvenskan bryta sitt avtal för spel i SHL. Någonting som Dan Pettersson valde att göra för att gå över till LHC.

– Utan att gå in på för mycket detaljer är avtalet likt ett NHL-avtal. Tidigare har de allsvenska spelarna haft individuellt anpassade SHL-klausuler. Men sedan bestämde vi tillsammans med allsvenskan att spelarna kan gå till SHL inom en viss period. Då får den allsvenska klubben betalt för det. Det här avtalet har funnits i ett antal säsonger, säger SHL:s sportchef Johan Hemlin, och fortsätter:

Artikelbild

– SHL-spelarna kan lämna för NHL senast den 15:e juli. Det gör att SHL-klubbarna har ett par dagar på sig att kunna fylla trupperna. Det är alltså på samma sätt för de allsvenska klubbarna mot SHL som det är för SHL-klubbarna mot NHL.

Men nu spelade ju Dan Pettersson i VIK förra säsongen och skrev på för Södertälje, men har inte spelat en match där än. Är det VIK som får pengarna då?

– Det styr allsvenskan internt så det får du fråga dem. Ibland värvar man spelare mellan SHL-klubbar och sedan drar de till NHL innan de börjat spela för den nya SHL-klubben. Det är alltså samma sak där. Vi ger allsvenskan ett utbildningsbidrag och sedan får de fördela det själva, säger Hemlin.

Fast när Sportbladet och Södertäljes klubbdirektör väl kontaktade allsvenskan om vilket lag som får ersättningen blev resultatet två helt olika besked.

– Den klubben som spelaren spelade i föregående säsong ersätts. Det blir alltså Västervik och inte Södertälje som får ersättningen, säger hockeyallsvenskans ligachef, Sonny Lundwall, till Sportbladet.

Mats Pernheim berättar dock att han fått ett helt annat besked från den hockeyallsvenska VD:n Stephan Guiance.

– På en direkt fråga till honom har jag fått beskedet att det är vi som kommer att erhålla ersättningen. Jag kan inte göra annat än att förhålla mig till den informationen jag har fått från ligans verkställande direktör. Jag har ställt frågan och fått ett rakt besked. Jag känner mig trygg i det, hävdar Pernhem.

Så räkna med att sista ordet inte är sagt i den här soppan, som beräknas vara värd mellan 300 000–500 000.

Sporten söker representanter från VIK för en kommentar.