Betygsskalan kommer att gå från underkänd till toppklass och varje spelares betyg grundas på mina egna förväntningar på spelaren inför säsongen.

Målvakter

Emil Kruse

Det går inte att säga något annat än att Emil Kruse är det enskilt största anledningen till VIK:s framgångar. Stått för imponerande insatser kväll efter kväll. Betyg: toppklass.

Adam Ohre: Går inte att betygsätta då han ännu inte debuterat i VIK-tröjan.

Isak Ragnevad: Hårt att sätta ett betyg då det enda som finns att gå på är den period på Hovet han fick innan han byttes ut.

Viktor Östlund: Var inte tillräckligt bra i de matcher han fick chansen innan flytten ner till Schweiz. Betyg: underkänd.

Backar

Niklas Enberg: Varit skadad en del och varierat i prestationerna. Har dock gjort ett gott jobb mot slutet och hans rutin har varit nyttig för laget. Betyg: godkänd.

Niklas Folin: Precis som Enberg plågats av en del skador under debutsäsongen. Toppnivån har han visat finns där och också förmågan att bemästra olika matchbilder. Blir en nyckelback nästa säsong. Betyg: bra.

Andreas Frisk: Svår att betygsätta då han bara spelat i elva matcher, de allra flesta ordentligt hämmad av den skada som nu förpassat honom till kryckor och i värsta fall avslutar en fin ishockeykarriär. Av dessa anledningar betygsätter jag inte Frisk.

Erik Gustafsson: Svajade en del inledningsvis och hade en tuff december. Sedan årsskiftet tillbaka till sitt genomstabila jag och bör bli klar för en fortsättning i VIK-tröjan snart. Betyg: godkänd.

Edwin Johansson: Det är alltid lurigt att betygsätta spelare utan att ha ordentligt med underlag. Men Edwin har absolut visat att han klarar av spel i allsvenskan. Den vanliga frågan: gör han det över 52 matcher? Jag tror det.

Kim Johansson: Kändes svårt att bedöma var Kim stod inför säsongen. Att han hade hockeyn i sig var glasklart men skulle han ta tillräckligt stora kliv tillräckligt snabbt? Svar ja. Har varit mycket bra under säsongen. Betyg: mycket bra.

Henrik Malmström: Spottade in poäng i början av VIK-sejouren men det mattades naturligt av. Är dock oftast gedigen i sitt spel. Betyg: godkänd.

Erik Ullman: Fladdrade runt på Eric Backman-manér i höstas men har verkligen slipat till spelet och ser hur trygg och säker som helst ut där ute numera. Fin poängskörd också. Betyg: mycket bra.

Emil Wahlberg: Hans VIK-framtid är osäker – och vilket tapp det vore. Det tog lite tid att komma igång men under drygt andra halvan av säsongen har han varit VIK:s bäste back. Som han ska vara. Betyg: bra.

Forwards

Emil Alba: Inledde ju sprudlande innan skadan stoppade honom från att bygga vidare på det. Har kommit tillbaka formmässigt igen och intagit en mer spelfördelar-roll och därmed visar han upp kvaliteter jag inte visste han hade. Nyttig på många sätt och jag blir inte förvånad om han blir kvar i VIK. Betyg: bra.

Alfred Andersson: Lurig att bedöma. Har fina grundverktyg i storlek, skottet och åkningen. Ser ibland okoncentrerad ut men det behöver inte betyda att han är det. Hamnat utanför laget men har varit klart godkänd sedan han kom. Betyg: godkänd.

Jacob Bjerselius: Spelar sin roll till hundra procent, varje kväll. Det kan rentav begränsa honom en aning, känner jag. Har mer offensiv uppsida än han visat. Kanske får vi se den nästa säsong? Betyg: bra.

Pierre Gustavsson: Lite skralare poängskörd än tidigare, men har också haft en del skadebekymmer. Gör allid ett gott dagsverke och en utmärkt VIK-ambassadör. Betyg: godkänd.

Jens Holmström: Första poängen lät dröja på sig men när vi sammanfattar grundserien är hans 24 poäng nog bra nära det VIK hoppades på när man tog in honom. Betyg: godkänd.

Kellen Jones: Den första isträningsveckan tänkte jag: "det här är en ny Scott Arnold". Kanadensaren såg otroligt vilse och seg ut. Ett klokt beslut med facit i hand för sett över 52 matcher är det få VIK-spelare som gjort den skillnad som Jones gjort. 30 poäng är bra men hans bidrag till laget sträcker sig långt utanför protokollet. Betyg: bra.

Ken Jäger: Jag är svag för Jäger. Drivet, riktningsförändringarna och finterna går inte bara hem hos publiken – det är effektivt också. Vi ska komma ihåg att han bara är 20 år och gör sin första säsong utanför Schweiz. Kan bli bingo nästa säsong. Betyg: bra.

Alexander Lindqvist Hansen: 12 mål är bra. Har axlat rollen som kapten ypperligt och är viktig för det här lagets välmående och spel. Frågan är om han blir kvar. Betyg: godkänd.

Darren Nowick: Precis som Jones landade han på 30 poäng, vilket är godkänt. Men hans matchvinnaregenskaper och förmåga att hålla i pucken är oöverträffat i den här klubbens historia. Magnifik spelare långa stunder. Betyg: mycket bra.

Philip Rondahl: Beskrevs som en lightversion av Dan Pettersson och det går att se varför. Bidrar i alla aspekter av spelet och har värdefull rutin. Borde vara näst på tur bland kontraktsförlängningar. Betyg: bra.

Filip Suchý: Nja! Lider lite med Suchý, som verkligen visat sig vara ett proffs i sitt sätt att vara och hantera motgångar. Gnuggar på, vill ta chanserna han får och gnäller inte. Det här året kommer göra honom gott i den fortsatta karriären. Betyg: godkänd.

Tim Wahlgren: Poängkolumnen ser bra ut (9 på 16) men prestationerna har svajat. Doftar lite junior i vissa moment fortfarande. Vill mycket och har enormt mycket spel i sig. Betyg: godkänd.

Victor Wänghult: Kom in fast besluten att visa vad han går för. Kör som bara den och har en direkthet i sitt spel som tilltalar mig. Jag ser gärna mer av västgöten nästa säsong. Betyg: mycket bra

Victor Öhman: Lägger man ihop poängen från IKO och VIK blir Öhmans 37 poäng (19+18) hans både mål- och poängstarkaste i allsvenskan. Har avgjort flera matcher och är enormt viktig när VIK är i offensivt läge. Gillar den sidan han börjat plocka fram mot slutet när han försöker "slå sin gubbe" lite oftare. Betyg: mycket bra.