Och ja. Jag är också imponerad av Trevor Mingoia och, kanske ännu mer, Darren Nowick. Men den Kalifornien-bördige jänkaren tar inte plats på den här listan. Anledningen är att han på förhand inte bärde med sig någon wow-faktor och för att han, rent krasst, inte bevisat ett jota ännu. Listan nedan baseras mycket på tidigare meriter, såsom pappersprodukter som denna ofta gör. Notera att det endast handlar om spelare som inte spelade i ligan förra året.

10) Alexander Younan, back, från Rögle till Västerås.

Tidigare stortalangen fick inte fäste i SHL och väljer, 21 år gammal, att ta en stor roll i en mindre glamourös omgivning. Är enormt viktig för Västerås backsida.

Artikelbild

| Johannes Jönsson.

9) Linus Persson, forward, från Färjestad till Leksand.

FBK–LIF-kopplingen är lika gammal som Pelle Prestberg och Pelle-kopian Linus Persson vänder tillbaka till HA efter 6 SHL-år. God för 20 mål i rätt omgivning, lätt.

8) Joakim Hillding, center, från Lukko till Oskarshamn.

Såklart svårt att veta var Hillding står efter ett mindre bra år i Finland, samt en usel SHL-säsong innan det. Dock: kvalitet rostar sent och Hillding är trots allt bara 30. Med ny energi kan han fylla stora skor hos IKO.

Artikelbild

| Linus Persson i nya dressen.

7) Justin Crandall, forward, från Esbjerg Energy till Karlskrona.

Liknande ECHL-siffror som VIK:s nytillskott. Skillnaden är att Crandall ifjol presterade bra på europeisk rink. En poäng per match blev det i Danmark vilket bäddade för en flytt över sundet och jag tror KHK gjort en bra signing här.

Artikelbild

| Mattias Karlsson.

6) Johannes Jönsson, målvakt, från Karlskrona till AIK.

Småländske Jönsson var stundtals fenomenal i ett långa stunder bedrövligt KHK under fjolårssäsongen och det är inte svårgreppat att han äskade ett miljöombyte. Kommer att utgöra en grundstabil sista utpost i ett AIK som inte stoltserar med ligans bästa backsida, direkt.

Artikelbild

| Garry Nunn.

5) Garry Nunn, forward, från Frisk-Asker till AIK.

Kortväxt högerskytt med rutin från Europa. AIK plockade norska ligans storsniper med hopp om att han ska fortsätta panga in kassar i huvudstaden. Vilket jag tror att han klarar av. Kommer få stort förtroende hos Thomas Mitell.

Artikelbild

| Alexander Younan.

4) Lars Volden, målvakt, från Jihlava till Pantern.

Var omutlig i Rögle när Ängelholmsgänget tog klivet upp i högstaligan våren 2015. Efter ett år i Tjeckien är norske Volden tillbaka på svensk is – i Pantern. 26 år gammal och säkert med siktet inställt på högre uppdrag tror jag att Pantern kan bli svårgenomträngda i höst. Det behöver de.

Artikelbild

| Joakim Hillding.

3) Mattias Karlsson, back, från Karlskrona till Leksand.

Den frispråkige puckvirtuosen med meriter från såväl AHL som KHL är den som, tillsammans med Daniel Gunnarsson, ska bära upp en ganska grön (men lovande) backuppsättning i Leksand den kommande säsongen. Två år i Karlskrona var kanske inte karriärens roligaste och på karriärens höst vill nog Karlsson vinna något av värde.

Artikelbild

| Tobias Enström under förra Modo-sejouren.

2) Tony Mårtensson, center, från Linköping till Almtuna.

Det är 18 år(!) sedan Mårtensson spelade i den svenska andraligan. Då i Arlanda Wings med över en poäng per match som facit. Har hunnit bli 38 år och är såklart inte den spelare han en gång var. Men: ansvar, revanschlusta och spelglädje är starka faktorer och jag tror att Mårtensson kommer visa klass i höst.

1) Tobias Enström, back, från Winnipeg Jets till Modo.

700+ NHL-matcher och en spelartyp som verkligen gör skillnad i ett lag. Ständigt underskattad i NHL men i Modo fick han C:et på bröstet per omgående. Höjer statusen inte bara på Modo utan på hela ligan.