– Det är så det är i hockey. Såklart vill jag spela matcher och hade önskat att jag stått fler men det är väl så det är, säger han efter VIK:s fredagsträning, den sista inför lördagens bortamatch mot Västerås.

Matchen mot Västerås är VIK:s 29:e för säsongen. Av de 28 första har Emil Kruse stått 23 och Östlund i blott fem. En ganska ovanlig fördelning nuförtiden.

– Nu under november har det inte blivit så mycket, och det har varit svårt att hålla igång eftersom vi inte tränar lika mycket när matcherna kommer så tätt. Annars är det bara att hålla igång och försöka vara redo när chansen kommer.

Om han står i kassen mot Västerås var på fredagen inte bestämt.

Förra året var han backup åt tydliga målvaktsettan Jonas Fransson. I år var kampen om förstaspaden mer öppen. I dagsläget går det inte att säga annat än att Kruse akterseglat Östlund ganska ordentligt där.

– Vi får se vad som händer framöver, jag vill spela matcher. Nu har division ett-lagen spelat klart så det kommer inte att bli någon annanstans innan jul.

Men diskussionen har funnits?

– Vi pratade lite om det tidigare.

Hur har dialogen med tränarna varit?

– Jag har ju märkt av hur de tänkt eftersom Kruse stått mer och förstått hur det ligger till. Jag försöker sköta mitt.

Östlunds första och hittills enda seger för säsongen kom via en straffseger mot Karlskrona på bortaplan. I den efterföljande matchen, derbyt mot IK Oskarshamn, fick han ånyo chansen. Då föll VIK och när Östlund fick chansen igen kollapsade VIK-laget mot BIK Karlskoga på hemmaplan.

– Mot BIK tänkte jag mest att "det är väl så det ska vara". Såklart puckarna ska styras på allt och alla...det var tungt efter den matchen.

– Men jag jobbar på, ler Östlund.