LÄS MER: VIK hämtar back från USA

Folin, som alltså värvas till VIK efter sex Nordamerika-år, brer ut texten ordentligt och man får följa med på en resa från de första skären i Hanhals, ungdomsåren i Frölunda, USA-upplevelsen och varför han valde att komma hem till Sverige – och Västervik – igen. Han skriver bland annat:

"Till slut fick min rådgivare igenom en trade, där jag blev skickad till Omaha Lancers i samma liga. Där blev jag kvar i tre säsonger och jag trivdes bättre där, än vad jag gjorde i Muskegon. Omaha hade precis flyttat in i en nybygg arena, Ralston Arena, som har sittplatser för 3 500 personer. Nu hamnade jag i en billet-familj, rättare sagt ett äldre par utan barn, John och Marie. John och Marie blev som en extra mormor/morfar som jag fortfarande har kontakt med. Jag vet inte hur många gånger i början jag inte förstod vad dom sa och jag satt och nickade med bara, tills en middag, när Marie tittade på mig och frågade ”vad menade jag” och jag sa ”jag har ingen aning”. Det var lite pinsamt, men hon hade märkt det efter ett tag när jag satt och halvlog och nickade och bara höll med", skriver Folin bland annat om en middag i sin nya "billet-familj" i Omaha.

På isen stötte han också på vissa problem.

"Spelmässigt var det lite halvjobbigt fram till jul första året. Jag kom in sent i laget i Omaha och åkte på en hjärnskakning i andra matchen. Det var svårt att sitta vid sidan och titta på i princip dom första sex veckorna man var på ett nytt ställe. När de väl var dags för match, och speciellt första hemmamatchen", skriver han.

Flera ex-VIKare följde på och blev goda vänner med Folin:

"Eftersom Omaha är sju timmar efter Sverige i tiden så var de lite halvknepigt att prata med sina kompisar hemma, men inför säsongen 2013-14 flyttade Alexander Petterson (Pantern) över till USA för att spela juniorhockey och året därpå kom både Viktor Lindell och Jakob Kullberg. Alexander och Jakob spelade i samma lag, medan Viktor och jag var i varsitt annat lag. Vi var duktiga på att hålla kontakten och skypade nog fyra, fem gånger i veckan och skrattade. Vi delade ju på nåt sätt samma vardag fast vi var utspridda i USA.", berättar Niklas Folin.

Om uttagningsprocessen till college berättar Folin:

"Jag tror det var runt julen 2014 som polletten trillade ner, att jag kanske borde fokusera lite på skolan för att ha en chans att komma in på ett college och få spela collegehockey. Man behöver nämligen klara ett SAT/ACT-prov för att komma in på skolorna. SAT är uppbyggt i tre olika sektioner, matematik, engelska och skrivning. Jag klarade engelskan och skrivningen varje gång, men matten var svår. Inför sista året i Omaha så hade jag som mål att skriva på för en skola. Det gick, University of Massachusetts Lowell, erbjöd ett stipendium, med ett krav, du måste klara SAT! Jag köpte alla böcker som behövdes, blev förhörd av Marie på ord och meningar, fick hjälp av min rumskamrat om hur man löser matematikproblem. Det var en lång process, men till slut, efter många försök klarade jag det."

Där väntade en utmanande vardag:

"Vi tränade på morgonen från 8.45-12.00 sen var det skola från 13.00-16.00 ungefär varje dag. Det låter inte så mycket, men på college är mycket att man ska läsa en viss sektion i boken, för att diskutera det i nästa klass. Det tog lite tid att vänja sig och lära sig hur man skulle göra, men jag har aldrig haft så bra betyg som jag har/hade på college."

Om turerna det senaste året, och om varför han valde VIK, ger han följande rapport:

"När säsongen sedan var slut så var det dags att välja klasser inför hösten 2018. Här insåg jag att jag så gott som var klar med min Business Management degree och endast hade två klasser kvar till hösten. Det var då jag insåg att det kanske fanns andra alternativ att fortsätta utvecklas som hockeyspelare och det var väl då jag bestämde mig att det var dags att ta ett beslut om min framtid. Jag pratade med min rådgivare om vad jag ville göra och han höll med om att detta steg kan vara rätt väg. När jag hörde om att Västervik var intresserat var det ett självklart val. Jag har varit i staden tidigare och jag känner två spelare som har spelat där tidigare (Alexander Pettersson och Viktor Lindell) så jag frågade dom var dom tyckte och båda sa bara bra saker om laget, staden, och Mattias Karlin."

Hela gästkrönikan, på Hockeyallsvenskans hemsida, finns att läsa här.

vik