5–1 till hemmalaget från Örnsköldsvik sade det mesta.

Modo hade – tillsammans med Karlskoga, Leksand och Västerås – fortfarande en pytteliten chans att kunna nå förstaplatsen vid seger.

VIK hade det inte. Och sådant brukar ha en viss tendens att märkas.

– Så kanske det kan vara. Däremot tycker jag att vi krigade på riktigt bra. Det mesta var bättre än mot Leksand, bortsett resultatet, sa Mattias Karlin, tränaren.

1–0-målet kom från Patrik Karlkvists klubba efter 14:18 i den första perioden och följdes någon minut senare av ett målvaktsbyte när Adam Ohre, som dragits med skadekänningar i veckan, tvingades lämna över till Emil Kruse.

– Ingen av dem är väl fullt fräsch direkt. Men nu är det ju inte långt kvar, så det ska vi nog reda ut.

I den andra perioden spelade VIK sedan ganska bra, utan att för den sakens skull få hål på för kvällen duktiga Erik Hanses i Modo-målet. Istället för en kvittering blev det ännu mer dystert för VIK när Mattias Norlinder tryckte in 2–0 med bara någon minut kvar till den andra pausen.

– Den perioden gick helt klart till vår fördel. Pucken studsade lite deras väg och absolut inte vår väg kan man säga.

Som om det inte vore nog blev det definitivt tack och godnatt i upptakten av den tredje perioden där Magnus Häggström lirkade in 3–0-pucken bakom Kruse.

Ken Jäger reducerade förvisso i powerplay – fast det var för lite, och aningen för sent.

Mattias Karlin testade att plocka målvakten och ta timeout med sex minuter kvar i ett sista desperat försök.

Det gick sådär med 1–4 i öppen kasse som resultat. Inte blev det heller bättre av att Modo också gjorde ett femte mål, med Kruse tillbaka i målet.

– Resultatet kändes missvisande, konstaterar Karlin kort.

Även i Modo-lägret var det dock deppiga miner efter att Västerås tagit tre poäng mot Karlskoga och grusat alla Modo-chanser till avancemang.

Den sista omgången spelas på onsdag och för VIK:s del blir det säsongsepilog mot ett BIK Karlskoga, som har mycket att spela för. Även om man behöver hjälp på traven från både Karlskrona (möter Västerås) och Modo som möter Leksand.

– Vi vill avsluta snyggt inför hemmapubliken. Inget snack om det.