LÄS MER: Åhmans svep från den gångna veckan.

Med onsdagens mindre eleganta insats mot Västerås inräknad har VIK spelat sju matcher och på kontot finns sex poäng.

Under budget alltså. Och under inte bara slutspels- utan även kval-strecket. Vi vet att de har spelat bra i några, spelat kasst i någon och spelat "helt okej" i några andra. Det spelar – på sista raden – mindre roll. Poängen måste in och även om det är större drakar (Björklöven, Södertälje) som haltar värre sett till investerade kronor så blir stigningen inte mindre brant framöver.

Artikelbild

| Fem bortamatcher i följd väntar VIK innan man återvänder till PTH.

Som du kan läsa här intill, om du missat det, är VIK ute på en bortaturné med stopp i Ö-vik, Norrköping, Södertälje och Umeå. Dessutom en avstickare till Rosengård och Pantern innan det bjuds på PTH-hockey igen. Laget kommer ställas på prov ordentligt. Med en bra start mot Modo ikväll kan det dock vändas till något positivt att vara iväg hemifrån. Några bra resultat och många timmar i buss kan göra underverk med en grupp.

LÄS MER: Nyförvärvet: "Jag trivs med den roll jag fått."

Vad är rimligt att förvänta sig av VIK under turnén? För att komma ikapp snittet på 1,44 poäng/match krävs 11 poäng av 15. Det kommer, med största sannolikhet, inte att ske. Laget har som sagt visat att kapaciteten finns men de poängen man inte tog i de matcher man spelade bra svider extra mycket med vetskapen att man inte kommer att stå för sådana prestationer två gånger i veckan.

Jag tror att man spelar in någonstans mellan sex och åtta poäng under de kommande fem matcherna.

För att nå dit – och ännu högre – har jag lokaliserat några extra viktiga punkter. Inget revolutionerande men likväl av stor magnitud.

För det första: misstagen måste minimeras. När VIK får jobba så otroligt hårt för att få utdelning framåt funkar det inte att bjuda motståndarna på mål varje match.

Nummer två: spelarna måste grisa ner sig. Ett lag med fem nordamerikaner borde vara väldigt rakt och direkt spelande. Stundtals har det varit ganska lätt att försvara sig mot VIK. "För blött", uttryckte Karlin det hela.

För det tredje: lite tur. Jo, jag vet att man förtjänar tur och att sådant "jämnar ut sig" med tiden. En sanning med modifikation. Gör VIK alla småsaker rätt (byter i rätt lägen, skapar situationer som kan studsa med en) kommer det som uppfattas som tur att svänga i deras riktning. Slutligen: Emil Kruse har lagt beslag på förstaspaden och det gäller att Viktor Östlund stjäl den match han kommer att få chansen i.