I den första delen av genomgången avhandlades den undre halvan av tabellen. I del två ska jag, logiskt nog, försöka mig på att tippa den övre halvan så som det känns just nu. Vilka lag pallar för trycket? Vilka spelare kommer sticka ut? Vilka vinner serien?

7) Karlskrona HK

Kommentar: Jag får inget riktigt grepp om Karlskrona, som precis som alla lag som trillar ner, har tvingats till stora förändringar i spelartruppen. VIK-bekantingen Jörgen Karterud finns här och kan säkert få det där lyftet alla har väntat på. Men jag är ändå tveksam och har jag fel i mitt tips tror jag att det är för att KHK har "floppat". Målvaktssidan med Arvid Holm och Robin Johansson känns allt annat än stabil och backsidan är nästan helt utbytt. Backen Drew Paris är tillbaka i Sverige efter en misslyckad säsong i Modo 16/17. En säsong i Walesiska Cardiff Devils har knappast gjort honom bättre. Marcus Paulsson dock fortfarande en klasspelare framåt.

Artikelbild

| Men AIK lär utmana.

6) Björklöven

Kommentar: Ett tungt och fysiskt lag. Min bestämda känsla är att "Löven" kommer bli svårslagna – men att det i forwardsbesättningen saknas spets för att på riktigt vara med i toppen och nosa. Backbjässen Alexander Hellström återvänder till sina hemtrakter och kommer vara en profil i både Umeålaget och hela serien. Mattias Pettersson i målet måste vara bättre än han var i SHL i Mora förra säsongen. Det tror jag att han kommer vara, frågan är bara hur mycket bättre.

Och kan Alexander Wiklund (som var för dyr att behålla för VIK) spinna vidare på spelet han visade upp i Kvalserien?

5) Södertälje

Artikelbild

| Björklöven kommer stå för fysiskt spel. Var så säkra.

Kommentar: Jag erkänner: Jag är förtjust i Södertäljes lagbygge. Särskilt backsidan fångar verkligen mitt intresse. Nicklas Grossmann och Stefan Johansson står för rutinen medan Marcus Fagerudd lär tillhöra de bättre i serien. Dessutom bra mix med flertalet yngre 90-talister. Min personliga preferens är generellt stora målvakter. Men George Sörensen visade förra säsongen att 175 centimeter och 84 kilo räcker gott. Ska även bli kul att se Christopher Liljewall i näst högsta serien igen. Kommer bli poängkung eller tufft kritiserad, jag tror inte på något mellanting. Roliga nyförvärv framåt med David Åslin, Nicolai Meyer och Dan Pettersson. Utropstecken på de två första är min gissning. Vad det gäller VIK-Dan är jag dock mer orolig. Jag tror inte han kommer växla upp och lyckas på det sättet SSK hoppas.

4) Oskarshamn

Artikelbild

| Dan Pettersson. Flipp eller flopp?

Kommentar: Mitt skrällag. I andra tips av så kallade experter ser jag att IKO gör sig hemastadda mellan plats åtta till elva. Men inte här. Detta trots att Oskarshamn är det laget på den här listan som har mest kvar att fylla. Åtminstone tre forwards och två backar ska in och det gör så klart placeringen lite svävande. Fast lika fullt skriker min magkänsla att det här kan bli lyckat. I kassen är det tänkt att Västervikssonen Adam Åhman ska få sitt ordentliga genombrott. Nolan Zajac är invärvad som toppback och jag som följt unge Anton Björkman på nära håll i Linköping under flera säsonger kan redan nu säga att det är en bra värvning. Ingen poänggörare – men en back som snart lär spela i ett tredje backpar i SHL. Joakim Hillding blir nyckeln i offensiven, fungerar han kan mycket väl Victor Öhman få det lyftet han själv pratade om när han lämnade VIK.

3) Modo

Artikelbild

| Kan Modo studsa tillbaka efter den hemska fjolårssäsongen?

Kommentar:Revanschsuget efter fjolårets debacle måste vara enormt i Örnsköldsvik. Det som skulle bli kval till SHL blev ju inte ens plats i slutspelsserien – utan istället en tiondeplats. På pappret har det här laget (återigen) alla möjligheter att verkligen blanda sig i det absoluta toppskiktet. Men hur enkelt är det egentligen att studsa tillbaka efter en så strulig säsong? Inte fullt så enkelt tror jag. Fast stort plus till rektyreringen av nya tränaren Björn Hellqvist. I Patrik Karlqvist, Henrik Björklund och Victor Öhman finns dessutom massor av mål. Lukas Wernblom, född 2000, kan få sitt stora genombrott. Så sammanfattningsvis tror jag faktiskt att Modo lever upp till sin potential kommande säsong.

2) AIK

Kommentar: På pappret känns min topp två nästan överlägsna. Vilken tur att hockey inte avgörs på ett papper då tänker ni. Men jag tror ändå att AIK är alldeles för bra i alldeles för många delar för att missa andraplatsen. Värvningen av Sam Marklund är mer spännande än en skräckfilm och firma Castonguay/Holm kommer leverera igen. Målvaktssidan med framför allt nya Johannes Jönsson och Erik Källgren är urstark. Tappet av Eric Norin till Brynäs är tungt, men räkna med att två backar tillkommer innan seriestart. Se även upp för transatlanten Garry Nunn – ska enligt mina källor vara en kanonvärvning.

1) Leksand

Kommentar: Får förstapltsen på forwardsuppställningen. Mattias Ritola, Tor Immo, Oskar Lang, Jesper Ollas, David Rundqvist. Ska jag fortsätta? Johan Porsberger och Linus Persson. Räcker det? Bra. Glöm inte heller publiken som alltid verkar ge Leksand ett par extra poäng per säsong. Hockeyallsvenskan löser det här laget, frågan är bara vad som händer i kvalet till SHL..? För jag är tveksam på om förstemålvakten Axel Brage verkligen har vad som krävs när han sätts under rejäl press. Annars ett komplett lag. Kanadensiske britten Ben O´Connor tror jag starkt på. Särskilt med backgeneralen Mattias Karlsson vid hans sida.