Genomgången nedan går till som så att undertecknad har synat truppen, lyft fram en joker och en stjärna i varje lag, samt en mening som beskriver laget identitet just nu. Slutligen presenteras ett tabelltips baserat på truppernas relativa styrka i dagsläget. Det är alltså inget slutgiltigt tabelltips. Vi tar det i alfabetisk ordning.

AIK: ”Om vi tar in många på tryout kanske vi träffar rätt med någon”.

MV: 2st, B: 10st, FW: 13st.

Artikelbild

| BIK Karlskoga verkar gå en rolig säsong till mötes.

Här har det hänt grejer. Ungt lag med flera provspelare (9st) och det är en rejäl renovering som görs i Solna. Ska dock inte underskattas, har några på nivån etablerade pjäser i Johan Porsberger, skicklige backen Johan Larsson och såklart Johannes Jönsson i målet. Jokern: Fabian Ilestedt. Presterat bra i ettan i flera år och testar nu lyckan i HA. Stjärnan: Johan Larsson. Spelar extremt mycket och kommer producera gott om poäng från backplats.

BIK Karlskoga: ”...men han heter ju Ekman-Larsson!”

MV: 2, B: 9, FW: 12.

Kontinuitet gäller i Värmland. Små förändringar, vilket går att förstå då laget gick starkt i fjol. Kryddat med ett knippe spännande unga spelare. Jokern: Nikola Pasic. LHC-löftet ska blomstra i BIK. Stjärnan: Oliver, förlåt, lillebror Kevin Ekman-Larsson. Tillbaka i Sverige efter två år i Texas. Onekligen spännande.

Artikelbild

| Daniel Norbes Karlskrona verkar ha ett spännande lag.

HC Vita Hästen: ”Eriksson och Samuelsson räcker, va?”

MV:2 B: 2 F:9

Artikelbild

| Stökigt i AIK? Jodå.

Har inte kommit fullt lika långt i sitt truppbygge, speciellt backsidan ser tunn ut. Blivit av med tunga namn men i ärlighetens namn värvat ganska uppfriskande. Jokern: Arvid Degerstedt. Tar han steget till 20-poängsspelare i år? Stjärnan: Såklart Marcus Eriksson. Får han flow så är han svåröverträffad i serien.

IF Björklöven: ”Låt Kenttä göra allt så fixar det sig”

Artikelbild

| Stökigt i Pantern? Som bara den.

MV: 2 B: 5 FW: 13

Är nye sportchefen Per Kenttä mannen som gör att Löven får till det? Laget ser bra ut – men det har de gjort förr. Viktigt att spetsspelarna funkar i år. Jokern: Pontus Andreasson. Stark säsong i Hanhals ifjol. Har många verktyg. Stjärnan: fortfarande Fredric Andersson. Går in på sista året på det treårskontrakt han signade.

Artikelbild

| Marcus Eriksson – den ständige Hästen-stjärnan.

IK Pantern: ”Eget kapital, vad är det?”

MV: 0 B: 2 FW: 6.

Artikelbild

Skickades i fredags ut ur ligan och får börja om i division ett – som bäst. I skrivande stund är det inte klart vilket lag som fyller den vakanta platsen.

Karlskrona HK: ”Under radarn, grabbar, under radarn!”

MV: 2 B: 7 FW: 11.

Har, i skymundan, pusslat ihop ett spännande lag. Stabilitet och potential i alla lagdelar och fått behålla många nyckelpjäser. Jokern: Mikael Roslund. 22 år gammal ska han testa HA efter två fina ettan-säsonger. Stjärnan: Niklas Johansson. Old School-centern kommer leverera sina smörgåsar den här säsongen också. Klass.

Kristianstads IK: ”Ingen gillar oss men det passar oss bra”

MV: 3 B: 7 FW:10.

Ser faktiskt inte pjåkigt ut alls, detta. Många välkända namn även om det nu är ett hack upp. Definitivt ingen slagpåse på förhand. Jokern: Anton Heikkinen. Rivig Nässjö-grabb som kommer vålla problem för många försvar i vinter. Stjärnan: Fredrik Hansson. Kaptenen. Härföraren. Är han bra, är KIK bra.

MoDo Hockey: ”En Enström är fler än noll Enström”

MV: 3 B: 8 FW: 14.

Har rensat en del och uppges röra om ytterligare. Ett år in med Hellkvist vid rodret och borde definitivt vara bättre än förra säsongen. Helsvenskt lag. Jokern: Lukas Wernblom. Hattrick? Matchstraff? Ingen vet och det är underbart. Stjärnan: Patrik Karlkvist. Skarpskytten från Trosa nådde 20-målssnöret ifjol. Säg 25 i år?

Mora IK: ”Mats Lusth jobbade inte tillräckligt hårt”

MV: 2 B: 6 FW: 9

Anders Forsberg kom, fördärvade, försvann. Lite nystart i Mora som ändå ser lovande ut, främst offensivt. Inget givet topplag idag. Jokern: Jesper Ylivainio. Ännu en ettan-profil som provar allsvenskan. Stjärnan: 36-årige backen Adam Masuhr. Drunknar i erfarenhet och sitter inne på en fin bössa.

Södertälje SK: ”Dyk och Meyer? Bröderna Bengtsson, menar du?”

MV: 2 B: 6 FW: 13.

Ser ut att bygga ganska likt som ifjol med tydlig hierarki. Tunga tapp såklart i Meyer/Dyk men ändå hyggliga ersättare där Nick Olesen sticker ut tillsammans med Christopher Bengtsson. Ett lag för toppen. Jokern: Hugo Gustafsson. Rivig och skicklig. 19-åringen imponerade redan ifjol. Stjärnan: Nick Olesen. Hämtades in från Pantern och kommer få dra tungt lass i offensiven.

Timrå IK: ”Grått är min favoritfärg”

MV: 1 B: 8 FW: 12.

Nja. Det ser inget vidare ut för gänget från Medelpad, hittills. Tappat den lilla spets man hade och fyllt ut med hockeyarbetare. Jokern: Jens Lööke. Tre JVM på CV:t. Tillbaks i svensk hockey, var står han? Stjärnan: Marcus Hardegård. Den defensiva pjäsen blir extremt viktig för det här laget om man ska vara med i någon toppstrid.

Tingsryds AIF: ”Vi har i alla fall flest egna produkter!”

MV: 1 B: 5 FW: 10.

Har jobbat hemvävt, ungt och med andra ord billigt. Ser ut att gå en tuff säsong till mötes om man in landar en del tunga namn på de sista platserna. Jokern: Robin Carlsson. Snabb sniper som levererade 20+ mål i ettan. Har han fysiken för HA? Stjärnan: Robin Olsson. Ja. Olsson är ryggraden i det här bygget och hans klubbhjärta är större än ett genomsnittligt afrikanskt land, typ Ghana.

Västerviks IK: ”Vi gillar olika”

MV: 2 B: 6 FW: 10.

Ungern, Schweiz, USA, Sverige. Det är ett spretigt gäng VIK fått ihop men nog tusan kittlar det när man kikar på bygget. Såklart en del frågetecken men inte fler än för ett år sedan. Jokern: Ken Jäger. Kan han fortsätta utvecklas och bli den poängspelare VIK hoppas på? Stjärnan: Victor Öhman får ursäkta. Darren Nowick tar den här titeln just nu. Ska driva toppkedjan.

Västerås IK: ”Gulsvart presenterar – Sveriges bästa sportchef”

MV: 2 B: 8 F: 13.

Stängde sin trupp med klass-centern Kelsey Tessier och därmed kan sportchefen Patrik Zetterberg se tillbaka på några månaders gott arbete – på förhand. Truppen som dränerades av stjärnor har fyllts på på ett föredömligt sätt och Västerås ser ruskigt vassa ut.