Jag tänker dela in lagen i olika skikt, baserat på hur stor spelarbudget jag tror de har. Allsvenskan har 14 lag som jag delat in i fyra skikt. Två med fyra lag och två med tre lag. 4+4+3+3 bör bli 14. Det verkar stämma. Matematik är inte och har aldrig varit mitt stamlokus.

Skikt 1 – Tre lag. AIK, Leksand, Modo.

Skikt 2 – Fyra lag. Björklöven, Södertälje, Oskarshamn, Karlskrona.

Artikelbild

Skikt 3 – Tre lag. Västerås, Almtuna, BIK Karlskoga.

Skikt 4 – Fyra lag. Tingsryd, Hästen, Pantern, VIK.

Lagen är inte nödvändigtvis rankade internt i sitt "skikt". Varför har jag då valt att dela in på detta sätt? Jo, jag tror som sagt att det är i denna ordning som klubbarna väljer spelare. Pengar, oavsett vad någon annan säger, är det klart tyngsta incitamentet i en förhandling. Sedan är det absolut inte allt; publik, tränare, historik, arena och träningsmöjligheter är några andra faktorer som spelar roll för spelare när de väljer vilket kontrakt de ska signera.

Hur står sig trupperna nu då? Jag gör en helhetsbedömning utifrån rådande truppläge och sätter därefter ett betyg i skalan 1–5. En kort motivering till varför jag satt det betyget medföljer.

Artikelbild

AIK – 4.

Samma målvaktspar, samma backbesättning och spetsat till forwardssidan. Visade förtroende för tränare Mitell och lät honom vara kvar trots en säsong som gick upp och ner. Ser spännande ut!

Artikelbild

Leksand – 3,5.

Vässat målvaktssidan, liknande backsida och plockat in spets framåt. Ser bra ut men kanske gått lite väl hårt på statistiken på vissa spelare, som inte garanterat kommer att leverera på samma sätt i LIF. Men onekligen ett topplag.

Modo – 3.

Inget jättesexigt ö-vikslag, hittills. Klokt tränarval i Björn Hellkvist och plockat in en del gedigna lirare. Jag saknar wow-faktorn i nytillskotten, dock.

Björklöven – 3.

Väldigt lite har hänt här sen förra säsongen, vilket jag tror är bra för Löven. Tog in bland andra Fredric Andersson på långa kontrakt just för att få kontinuitet och bli lite bättre varje säsong. Intressanta!

Oskarshamn – 3,5

En del vakanser, främst på backsidan, och drabbades av tungt tapp i Karl Johansson i veckan. Forwardssidan ser dynamisk ut och vi kan räkna med att IK Oskarshamn kommer att vara med där uppe även kommande säsong.

Södertälje – 4.

Det har gjorts om en del i SSK. Fina värv i Dan Pettersson, Seb Bengtsson och Seb Dyk. I stort sett full trupp med rakt igenom solida spelare. Det kommer bli livat i Scaniarinken till hösten, var så säkra.

Karlskrona – 2.

Har efter SHL-uttåget så sakteliga börjat fylla på sin trupp. En del spännande, främst unga, spelare, med Kalle Miketinac som det skarpaste ässet. För många luckor ännu för att kunna dra några kvalificerade gissningar.

Västerås – 2,5.

VIK-kollegan känns sansade. Behållit russinen ur division ett-kakan och kryddat ganska vettigt, är min känsla. Skedung, Skinnars, Östman och Younan är bra värvningar och i Västerås fall kan vi konstatera att publiken gör sitt när det handlar om att locka spelare. Kul gäng!

Almtuna – 2.

En beige massa, på ett positivt sätt. Almtuna kommer att ta sina pinnar, även om det inte är de sexigaste namnen som utgör rostern. Har visserligen ett par forwardsplatser öppna...

BIK Karlskoga – 3.

Jag gillar det BIK sätter på pappret. Fyllt sin trupp med stor variation i ålder, bakgrund och kvaliteter. Har dessutom lyckats behålla sin identitet.

Tingsryd – 2.

Nja. Svårbedömt lag, hittills. Gillar värvningarna av målvakten Tex Williamsson och Filip Ahl, och att man fick behålla Hannes Johansson betyder mycket. Kanske något frågetecken för mycket i backledet.

Vita Hästen – 2.

Christopher Fish är en kanonvärvning och Marcus Eriksson kommer vara Marcus Eriksson även kommande säsong. Men den ofullständiga Hästentruppen lämnar mycket att önska. Leif Strömberg får se till att landa två toppbackar om man inte ska vara sämsta fem-mot-fem-laget i år igen.

Pantern – 1,5.

Hela havet stormar i Pantern. Som alltid. Jag ser ingen röd tråd eller rollfördelning i truppbygget. Den som räddar upp betyget en aning är målvakten Lars Volden.

Västervik 2,5.

Jag gillar det VIK värvat hittills. Ungt, karaktärsstark och utvecklingspotential. Men det saknas som alla vet toppnamn, de namn som ska vara tungan på vågen i höst. Jag vill se en chansvärvning på en högerfattad amerikan som dyker upp och smäller in 20+ mål.