I början på juli gick sajten hockeypuls.se ut med ett avslöjande där man berättar hur klubbarna i Hockeyallsvenskan fått gynnsammare villkor med det nya avtal som, enligt Hockeypuls, har klubbats igenom och trätt i kraft. Det viktigaste att ha koll på är den grundersättning som utgår till spelarens senaste klubb när han lämnar serien för SHL.

Hockeypuls skriver: "Avtalet ger de hockeyallsvenska lagen ersättning för de spelare som flyttar från hockeyallsvenskan till SHL. Pengarna går endast till den klubb där spelaren spelade den senaste säsongen. Det gäller både spelare med kontrakt och utan kontrakt. SHL-klubbarna behöver inte komma överens med den hockeyallsvenska klubben, bara med spelaren. Den hockeyallsvenska klubben kan inte stoppa övergången."

Nu har VIK-profilen Dan Pettersson, som efter fyra säsonger i klubben lämnade för Södertälje i våras, gjort klart med Linköpings HC i SHL.

Om det nu är så som Hockeypuls påstår borde de pengar som går från SHL gå till Dan Petterssons senaste klubb, det vill säga VIK. Hur mycket handlar det om då?

Återigen citerar vi Hockeypuls: "Svårt att säga exakt, ersättningen per spelare kommer variera eftersom flera parametrar påverkar hur mycket en spelare är värd. Exempel på det är spelarens ålder, kontraktslängd, landslagsmeriter, om spelaren valts i NHL-draften, antal säsonger i tidigare klubben, med mera. Åldersnivåerna är 16–20 år, 20–21 år, 22–24 år och 25 år och äldre. Högsta utbetalningen är för en spelare som är 20–21 år gammal. Den troliga ersättningen per spelare kommer ligga på mellan 300 000 och 600 000 kronor."

Kollar vi på VIK:s tre exempel – Oskar Drugges, Patrick Blombergs och Dan Petterssons – parametrar så kan vi gissa oss fram till att det är närmare 300 000 per spelare än 600 000. Ingen av dem är draftade, i åldrarna 24-25 och har inte heller några landslagsmeriter. Oavsett så är det säkerligen ett riktigt välkommet tillskott i VIK:s kassa.

De här pengarna ska inte förväxlas med utbildningsbidrag, där är det andra parametrar som styr. Det är till exempel något som säkerställer att en spelares moderklubb får en slant då spelaren flyttar uppåt i systemen, eller skriver på ett NHL-kontrakt.

SHL-klubbarna får värva "fritt" från Hockeyallsvenskan fram till 19:e juli. 20-26 juli kan man värva men då tillkommer en extra avgift på 300.000 för SHL-klubben. Efter den 26 juli är det fri förhandling mellan klubbarna. Alla SHL-lag betalar, enligt avtalet, 1,3 miljoner per år i en "pott" som används som kompensation till klubbarna i HockeyAllsvenskan. Så oavsett om du värvar tio eller noll spelare från ligan under ska du skjuta till din dryga miljon till potten.

VIK får dessa pengar till hösten, enligt Hockeypuls. Vi kommer givetvis att försöka få fram mer exakta siffror framöver.

Här kan du läsa hela Hockeypuls artikel om det nya avtalet mellan ligorna.