Och vi börjar som brukligt bakifrån. Målvaktssidan.

Ska VIK vara lika bra eller bättre än denna säsong krävs en stark nummer ett i mål. Emil Kruse har varit det under säsongen och hans ersättare måste också vara det. Om han inte blir kvar. Uppgifter till Sporten gör gällande att Kruse inte är främmande för en fortsättning – men att det kostar en rejäl slant. Adam Ohre skulle säkert funka som backup.

Målvakter: NY/Kruse – NY/Adam Ohre

Artikelbild

På backsidan har sportchef Emil Georgsson redan knutit upp ett helt gäng. De som står under kontrakt i skrivande stund är Niklas Folin, Erik Ullman, Henrik Malmström och Kim Johansson. Fyra av sju ordinarie backar, alltså. Räkna med att Erik Gustafsson blir kvar medan Emil Wahlberg är mer tveksam. Edwin Johansson kan mycket väl också bli kvar men är inte kontrakterad. Niklas Enberg och Andreas Frisk räknar jag bort. Det ger oss följande skiss:

NY/Emil Wahlberg–Kim Johansson

Erik Gustafsson/NY–Niklas Folin

Henrik Malmström–Erik Ullman

Edwin Johansson/NY

När Georgsson får definitivt besked från Wahlberg kan han, om han löser Gustafsson och Johansson, lägga mycket tid och energi på att hitta en ledande, poängstark back.

Framåt finns det fler hål att fylla och fler frågetecken. De kontrakterade spelarna är Victor Öhman, Victor Wänghult, Ken Jäger och Jacob Bjerselius. Säkra uppgifter påstår att Emil Alba också kritat på men det är inget som har kommunicerats men för sakens skull litar vi på källan den här gången. Jag tror dessutom att det finns rimlig chans att flera av Jens Holmström, Alexander Lindqvist Hansen, Pierre Gustavsson, Alfred Andersson och Philip Rondahl blir kvar också. De jag räknar bort är Darren Nowick (gissar på SHL), Filip Suchý (ingen part vill nog förlänga), Kellen Jones (SHL/för dyr?) och Tim Wahlgren (kontrakt med Modo). En skiss i dagsläget skulle kunna se ut:

Öhman–NY–NY

Alba–NY/Holmström–Jäger

NY/Lindqvist Hansen–NY/Rondahl–Wänghult

NY/Andersson–Bjerselius–NY/Gustavsson

Så om VIK vill och kan behålla stora delar av den befintliga truppen skulle man kunna vara klara tidigt med de allra flesta positionerna och därmed ösa kraft på spetsspelarna. Nu är det långt ifrån säkert att man dels vill och dels kan behålla fullt så många som jag listade ovan men det ser onekligen ljusare ut än vid den här tidpunkten för ett år sedan då en i princip helt ny trupp skulle värvas in.