Adelsmärket för den första perioden blev fysik. Långa spelsekvenser med intensivt spel utan särskilt många målchanser. VIK:s Patrik Blomberg skapade några på egen hand, medan fjärdekedjan med Jacob Tenemyr, Emil Georgsson och Pierre Gustavsson med sin fart ställde till med oreda i Timrå-försvaret vid några tillfällen. Gästerna hade ett par-tre omställningsmöjligheter men var aningen för oskarpa för att på allvar kunna hota Jonas Fransson i VIK-målet.

Att det fortfarande var mållöst efter två perioder kan VIK tacka sin lyckliga stjärna för. Och Jonas Fransson. Utan hans eminenta målvaktsspel hade VIK varit ute ur matchen för längesedan. Stortalangen Jonathan Dahlén testade honom flertalet gånger, likaså Anton Wedin. Och när Fransson väl var överspelad hade han sina stolpar till hjälp. I offensiv väg var det inte helt barskrapat för VIK. Conny Strömberg hotade - men faktum är att VIK kom lindrigt undan med ett oavgjort resultat efter 40 minuter.

Därför kom Emil Wahlbergs dunderkanon fram till 1–0 75 sekunder in i den tredje perioden som en blixt från klar himmel. En fin ingång i offensiv zon signerad Patrik Blomberg och Christopher Fish bäddade för Wahlbergs skottläge. Och som han sköt, Åsedasonen. Henrik Haukeland i Timrå hade inte en tillstymmelse till möjlighet att stoppa den bössan.

VIK visade efter målet att man utvecklat sitt spel i ledning. Man visade upp ett klokt spel, något som frustrerade sina serieledande gäster.

Timrå fick en biljett in i matchen när domaren visade ut Conny Strömberg för roughing. Strömberg hade en intern uppgörelse med TIK-kaptenen Hampus Larsson framför bortamålet. Den rutinerade Strömberg höll inte med domare Lyth och det var ganska lätt att förstå honom.

I samband med Strömbergs utträde ur utvisningsbåset visade Lyth återigen ut en VIK:spelare. Den gången var det Andreas Frisk som fick bota.

Då fann sig VIK i situationen och kontrade in tvåan. Christopher Fish var återigen regissören. I en två-mot-en-situation spelade han i precis rätt millisekund över till Alexander Wiklund som prickade samma maska som hans lagkamrat Wahlberg gjorde tidigare.

Artikelbild

När VIK slog en icing med två och en halv minut kvar plockade TIK-tränaren Fredrik Andersson ut Haukeland för att etablera största möjliga tryck i hopp om att få hål på Fransson. Det hjälpte föga. VIK, vars defensiv imponerade i afton, höll undan och tog en meriterande trea.