Det märktes tidigt att lördagseftermiddagens direkta finalmatch skulle bli något helt annat för VIK än fredagens 6–1-promenad i parken mot Tranås.

Den ena tjuvsmällen avlöste den andra och Vimmerby stod upp riktigt bra mot rivalen som spelar en division högre. Lite för bra tyckte VIK:s tränare Mattias Karlin som tog timeout bara drygt tio minuter in i den första perioden, vid Vimmerbyledning 1–0.

– Det kändes som att det var ganska tungt överlag. Jag såg ganska tidigt var det var på väg och efter timeouten fick vi ändå till en förändring med tre bra byten. Men samtidigt är ju tre bra byten på en hockeymatch inte särskilt mycket, suckade Karlin.

Artikelbild

Siffrorna till trots så var VIK faktiskt med rätt bra i drygt hälften av matchen innan Vimmerby satte in ett ryck modell större med 2–1, 3–1 och 4–1 inom loppet av en minut och 45 sekunder. Försvarsspelet från hemmalaget såg allmänt vilse ut och vid 4–1-målet lämnades målskytten Pontus Johansson och assistmakaren Hampus Harlestam helt fria med en hopplöst övergiven Viktor Östlund i VIK-kassen.

– När man inte riktigt har trycket, som vi inte hade idag, blir det lätt att man förlorar varenda närkamp och hamnar mittemellan allting. Överlag var det ovanligt många konstiga situationer och det blev väl på något sätt kontentan av att vi var sega både i huvud och ben.

Eländet för VIK skulle sedan bara fortsätta i den sista perioden när laget direkt blev straffade med mål i baken efter att inte förvaltat ett fem minuter långt powerplay efter matchstraff på Ludvig Jardeskog.

Kan det ha varit bra för er att få en sån här väckarklocka?
Artikelbild

– Absolut kan det vara bra att få landa lite. Vi hade ju vunnit fyra raka och spelat rätt bra i vissa matcher och lite sämre i andra... men ändå vunnit. Om vi inte riktigt är på bettet kanske vi får spela tråkig "sarg ut-hockey" hela kvällen för att hänga med helt enkelt. Det är vårat jobb att se till att vi tar det på rätt sätt och om vi gör det kan det bli jättebra.

I Vimmerbylägret var det desto gladare miner när huvudtränaren Phil Horsky passade på att hylla båda lagen efteråt.

Artikelbild

– Vi gjorde precis som vi sade till varandra att göra innan matchen och var fruktansvärt kompakta i 60 minuter. Jag tyckte att vi var orädda och nästan lite kaxiga, så den här insatsen värdesätter jag högt.

Var VIK sämre än ni trodde?
Artikelbild

– Jag har sett tre-fyra träningar med VIK under veckan och blivit imponerad. De spelar ett ganska rakt spel och har stor potential. Så min känsla är ändå att de kommer klara sig bra i allsvenskan i höst, avslutar Horsky.