När signalen för första pausvilan ljöd var nog VIK det lag som pustade ut mest. Hemmalaget hade visserligen stort övertag i skotten (13–5) och hade det mesta av spelet i den första perioden men slarv under slutminuterna gav gästerna både ett och två lägen att ta ledningen. Två mål bjöds det på i period ett, och de kom i tät följd. Först lekte Tim Wahlgren Victor Öhman i power play och pricksköt in 1–0, sedan – blott 19 sekunder senare – riktade VIK-bekantingen Fredric Andersson in kvitteringen med högerskridskon. Domaren ringde på målet men kom fram till att det inte var regelvidrigt. Perioden var av det fysiska slaget och båda lagen visade tidigt att det här skulle bli en strid in på målsnöret.

Vidogranskning blev det också i den andra perioden. Då var det VIK:s 2–2-kvittering som granskades. Jens Holmström svingade in en retur och domaren kom efter en stunds konfererande fram till att målet skulle godkännas. Precis som i första kom målen tätt. Björklöven utnyttjade ett slarvigt VIK-PP och kontrade in ledningsmålet i boxplay. Drygt en minut senare kom så Holmströms kvittering. Perioden var lika tuff som den första och de 2123 besökarna bjöds på fin underhållning. På slutsignalen i andra perioden sköt Niklas Folin pucken i mål och domaren fick videogranska igen. Denna gången med negativt utfall för hemmalaget.

VIK åkte på en kalldusch i början på tredje. Redan efter 1:03 styrde Filip Cruseman in ledningsmålet för gästerna. VIK fick snabbt läge att kvittera i PP men trots flera bra lägen stod Mattias Pettersson pall i bortaburen. Klockan tickade på och Björklöven backade hem för att försvara sin ledning.

Artikelbild

Nytt guldläge kom med lite mer än fem minuter kvar, då en Lövenspelare visades ut. Här gjorde sig avsaknaden av Öhman påmind då VIK saknade den sista edgen i avsluten. Kvitteringen uteblev och Löven tog tre tunga poäng.