Det är på sajten hockeyallsvenskan.se som VIK-forwarden i en mycket utlämnande och personlig krönika beskriver hur han levt med ångest och förtvivlan i något som liknar en berg-och-dalbana.

"Jag vet att jag någon gång varje (!) säsong har fått kalla till möte och suttit ner med tränare eller sportchef. Då har jag med tårarna rinnandes ner för kinden sagt att jag vill sluta med ishockey för att jag har ångest och mår piss, enda sen jag var 14 år. Utan att någon har förstått, inte ens dom som sett mig varje dag", skriver Jacob Tenemyr bland annat.

Han berättar också om, precis som i samband med twitter-inlägget i februari, om drickandet och spelberoendet som gjorde att han bröt med en av klubbarna, Kiruna, sedan han i princip gjort av med allt han ägde under en blöt natt vid datorn.

"Jag spelade i sju timmar och hade noll kronor på kontot efter den natten. Jag trodde det var slutet för mig den sekunden jag insåg vad jag hade gjort. Sov nog inget den natten, vet bara att jag låg på golvet i fosterställning."

Han berättar också att tiden i Västervik blev hans värsta i livet:

"...den tuffaste depressionen jag gått igenom och hur jag plågade mig själv i flera månader vill jag inte gå in på. Men det var där jag till slut valde att förändra hela mitt liv. Det räcker nu, jag orkar inte mer, jag gör vad som helst för att slippa det här, jag vill inte dö nu, jag vill leva. Det är några av sakerna jag sa till mig när jag den natten bestämde mig för att morgonen därefter ringa till alla min närhet och berätta hur allt verkligen ligger till, jag bestämde mig för att släppa ut det. Jag skulle bara göra det nu. Föräldrar, syskon, lagläkare, psykiatriker och tränare. Först till dom, sen till er.

Det är det starkaste och modigaste jag någonsin gjort i livet och nu i efterhand känns det bara helt fantastiskt."

Jacob Tenemyr skriver också att han nu är på rätt väg igen, att livsgnistan är tillbaka – och han tills sist insett att han är långtifrån ensam om sin sjukdom.

"Jag är bara en av alla som lider av den så vanliga sjukdomen. Psykisk Ohälsa. Depression. Vi alla måste tillsammans hjälpa till att avdramatisera skammen av psykisk ohälsa. Vi måste alla tillsammans ändra vår syn på sjukdomen. Vi behöver inte alltid bara köra på, bita ihop och hålla käften. Det måste vara okej att prata om hur man mår utan att bli dömd."

Hur han resonerar kring sin fortsatta hockeykarriär berör han inte. Men Emil Georgsson, sportchef i VIK, berättar att det inte verkar vara särskilt nära en återkomst – i alla fall inte i VIK-tröjan.

– Jag pratade med honom kort under vår avslutning. Men då berörde vi inte hockeyn så mycket. Vi vet bara att han slutade och efter det har vi inte hört så mycket mer än att han tyckte det kändes bättre. Till den här säsongen har jag inte hört någonting alls från honom, så jag kan tänka mig att han kanske fortsätter sitt uppehåll från hockeyn. Sedan hörde jag från några olika håll att Jacob var på väg att flytta ifrån staden. Så om det blir spel någon annastans för honom vet jag faktiskt inte.