LÄS MER: Här är hela VIK:s spelschema

Georgsson sätter ord på hur VIK blir en mer respekterad förening i elitkretsarna.

– Tonläget på agenterna är annorlunda nu än bara för ett år sedan, då kan jag tänka mig hur det var för Tomas (Lind, tidigare sportchef) första året...

Artikelbild

| Emil Georgsson.

Vidare säger Georgsson att han och övriga VIK-ledningens primära uppdrag alltjämt är att utveckla organisationen ett år i taget.

– Vi får hela tiden se till vilken typ av klubb vi är. Vi är fortfarande en klubb som spelare kommer till för att utvecklas och sedan flytta vidare. Då får man ta att det blir ganska stor ruljans, men vi hoppas med åren kunna bygga en stomme på samma sätt som vi gjorde i division 1.

Spelarruljansen har varit mindre till kommande säsong än den var inför förra och därmed har VIK kunna lägga mer tid och energi på de spelare man plockar in.

– Ifjol var det i princip "vi hörde att du kunde åka skridskor, vill du spela hos oss?", säger Georgsson skämtsamt.

– Då var det också första året för mig, nu har jag hunnit bygga upp ett kontaktnät och vet lite mer hur saker och ting funkar.

Att VIK ifjol var ett slutspelslag och inte ett kvalserielag har också underlättat hans arbete.

– Ingångsvärdet var högre till den här perioden än för ett år sedan. Vi hade också kommit längre med befintliga spelare vilket gav oss en trygghet.

I skrivande stund har VIK sex backar och tio forwards kontrakterade – officiellt. Georgsson gillar det han och hans kollegor fått ihop hittills.

– Det ser spännande ut. Backsidan var kanske den del vi var mest osäkra på inför förra säsongen, men det var den som överraskade mest, positivt. Under de sista 30 omgångarna var vi ett av de lagen som släppte in minst mål och vi har fått behålla många av de unga utvecklingsbara backarna som Kim Johansson och Erik Ullman. Niklas Folin får vi nästan se som ett nyförvärv med tanke på hans skador ifjol.

En position som dock inte är densamma är målvaktssidan. Emil Kruse lämnade för Västerås och istället har VIK värvat Samuel Ward och ungerske Adam Vay.

– Det är inte varje dag vi värvar från Ungern, skrattar Georgsson.

Hur går en sån värvning till?

– Jag fick hans namn till mig från en agent i ett tidigt skede men prislappen var alldeles för hög för oss då. Sedan kom namnet tillbaka och då lade vi det vi kunde erbjuda och han valde att nappa på det och det budet var inte i närheten av vad vi erbjöd Kruse.

Georgsson tillstår att det till viss del är en chansning.

– Såklart är det lite så. Jag har inte koll på hur mentaliteten på ungerska spelare är, eller hur de skolas. Men hans siffror både i landslaget och slovakiska ligan är bra så han ska nog kunna stoppa några puckar i alla fall. Vågar Minnesota Wild chansa med ett två-årskontrakt på honom så kan vi också ta en chans. Han ser VIK och Hockeyallsvenskan som ett bra fönster att visa upp sig i.

Under förra säsongen pratade sig Darren Nowick varm om hur bra han trivdes med hockeyn och tillvaron i Västervik och VIK. Något som visade sig inte vara tomma ord när amerikanen skrev på för ännu en säsong.

– Jag hade räknat bort honom. Vi hade en dialog efter säsongen där han sa att han var intresserad av att återvända. Han var dock hela tiden tydlig med att han är här för att göra karriär och skulle det dyka upp något bättre skulle han hoppa på det. Sedan fick vi indikationer på att han fått något som lockade mer men efter en tid hörde agenten av sig igen och meddelade att Nowick fortfarande var ledig. Då gick det ganska fort.

Vad betyder det för er?

– Mycket. Det är en vinst för oss, inte bara en spelare som säger något utan visar det. Det finns ett högt signalvärde i det och det är roligt för föreningen och publiken. Jag tror att det ska mycket till för att han ska gå till en annan allsvensk klubb.

VIK må vara långt gångna med sin trupp men den är inte färdigställd. Några spelare ryktas vara klara men inte presenterade (Erik Gustafsson, Emil Alba och Erik Nyström). Det är uppgifter som Georgsson inte vill bekräfta men han berättar vad de vill få in i laget.

– Vi ska ha fyra forwards till, vi vill ha 14. Vi jobbar på ett lån från SHL och två forwards till toppkedjorna. Sedan ska vi ha in en ledande back.

När vill ni vara klara?

– Så tidigt som möjligt, men inte till vilket pris som helst, det ska såklart kännas rätt också.

VIK tappar som bekant fyra heta derbybataljer mot IK Oskarshamn sedan rivalens SHL-avancemang i våras. Kanske öppnar IKO:s uppflyttning upp för ett samarbete mellan klubbarna? Georgsson reder ut:

– Jag och Daniel Stolt känner varandra sedan tidigare och vi har pratat om vad som kan komma att hända. Det går ju att se på IKO:s trupp att det kommer att bli spelare över, men vem eller när har vi inte pratat om. Det vi har sagt är att ingen av oss har problem med att låna till eller från den andre.