Tidigare i höstas debuterade 15-årige Emil Andrae för IK Oskarhamn i Hockeyallsvenskan. Efter ett bra spel i TV-pucken blev Emil uttagen till Elitcamp för U 16 och när svenska förbundskaptenen Tobias Pehrsson presenterade säsongens första trupp är Emil en av sju backar i truppen.

– Det känns skitbra, roligt och stort. Det här har varit mitt mål ända sen sommarträningen. Det är ett kvitto på allt jobb jag har lagt ner, säger backen.

Tre landskamper mot Finland väntar den 15–17 december i Nyköping.

– Efter det är det nya uttagningar till olika fyrnationsturneringar och jag hoppas så klart att jag kommer med då också. Det gäller att visa upp sig ordentligt.

Emil, som har Västerviks IK:s moderklubb, bytte till IK Oskarshamn inför den här säsongen.

– Jag bor och går i skolan i Västervik, men pendlar till träningarna i Oskarshamn. En timme kanske låter mycket, men jag har vant mig nu. Jag bytte till Oskarshamn för att jag ville ha en bättre utvecklingskurva.

Emils fina spel under hösten har inneburit att han vid två tillfällen har funnits med i IKO:s A-lags matcher, bland annat i derbyt mot VIK.

– Det var lite förvånande att jag blev uttagen, men det var skoj att få vara med och se och lära. Att få spela ett hockeyallsvenskt derby med 3 000 på läktaren var jättehäftigt. Det kändes lite konstigt att möta de spelarna jag följt i VIK:s A-lag sen jag var liten, men det var också fränt.

Nästa år väntar hockeygymnasium i HV71:s regi i Jönköping.

– Det känns riktigt bra. Det verkar vara seriöst med bra personer runtomkring och det är viktigt.

Vad är ditt mål med hockeyn?

– Ett av mina delmål var faktiskt att komma med i U16-landslaget. Sen är det klart att NHL lockar, men det gäller att vara ödmjuk också och jobba hårt varje dag, avslutar Emil Andrae.