Att VIK Hockey går tufft ekonomiskt är ingen hemlighet. Det är bara att kolla på publiksnittet som sjunkit med cirka 250 personer mot samma tidpunkt förra året. Mindre publik innebär givetvis mindre pengar in till klubben, som nu har valt att gå ut och meddela sina partners om den krisartade situationen.

– Vi letar efter att få hjälp av alla, stora som små. Vi flyter i nuläget men har likviditetsproblem. Vi tänker att vi är ute i ett tidigt skede för att kunna ta oss förbi det här hindret och sedan stå bättre förberedda för nästa säsong, säger klubbchefen Johan Rothlind.

Hindret i fråga är ett uppskattat underskott på två miljoner kronor vid bokslut för innevarande säsong.

– Så ser prognosen ut. Vi har lyckats reda ut alla fakturor, löner och skatter fram till sista december men vi behöver hjälp snarast, säger Rothlind.

Är spelarnas löner i fara?

– Nej, inte just nu. Inte om vi får den hjälpen som jag tror och fått indikationer på att vi kommer att få. Spelarna är informerade om läget och är införstådda med att det inte får eller ska påverka deras prestation, säger Rothlind.

Hur har läget blivit såhär?

– Det är många anledningar. Dels är vi begränsade av den arena vi har, sedan är det givetvis mycket vi kan göra bättre i arrangemanget kring matcher och där har vi fått in många idéer. Vi ser oss i spegeln ordentligt och skyddar oss inte, säger Rothlind.

Ordförande Dan Nilsson:

– Vår enormt framgångsrika fjolårssäsong vred upp orimliga förväntningar och den baksmällan kanske kommer nu. Vi försöker hitta lösningar för att tävla med den bekvämlighet som CMore erbjuder och måste vrida på varenda sten för att locka folk till matcherna.

Kommer avtal att sägas upp, personal eller spelare?

– Nej, inte som det ser ut i dagsläget.

Johan Rothlind är tydlig med att man behöver akut hjälp för att, som han säger, ta sig igenom säsongen. Tanken är sedan att anpassa kostymen efter de resurser som finns.

– Vi har redan påbörjat ett arbete där vi slipar på organisationen och ser vilka kompetenser vi behöver och vilka pengar vi kan avvara till olika delar.

– Just nu är vi öppna för allt och måste gasa. Det kan inte bli sämre. Vi har flera kampanjer på gång ut. Mycket handlar om att öka helhetsupplevelsen kring de 26 matchtillfällen vi har, säger klubbchefen Rothlind.