91 gyllene sekunder i den andra perioden blev VIK:s lycka i hemmamötet med klassiska Modo. Underläget med 1–2 vändes hastigt till ledning med 3–2 och därefter tappade aldrig hemmagänget taget om poängen.

– Modo var bättre i den första delen, men där i slutet av andra tippade det över till vår fördel, sa VIK-tränaren Mattias Karlin om mötet med sin gamla klubb.

Förra säsongens skyttekung i allsvenskan, Mitch Wahl (27 mål för Oskarshamn) gjorde debut i VIK-tröjan och visade hög ambition i spelet, men också lite ringrostig matchform. Tillsammans med kedjekompisarna Conny Strömberg och Fredric Andersson skapade jänkaren en del, men det lilla sista fattades framför mål.

Artikelbild

– Inget konstigt med det. Varken Conny eller Mitch har spelat på länge och de kommer behöva lite tid för att hitta kemin och sådär. Det här kommer inte att vara deras bästa match när säsongen är slut, så kan vi nog säga, sa tränare Karlin.

Nu fanns det emellertid andra målskyttar som klev fram i VIK och en av kvällens absolut vassaste offensiva hot var backen Victor Lindman. Det var också Lindman som stötte in ledningsmålet till 1–0 i den första perioden efter starkt förarbete av Mats Josten Fröshaug. Lindman hade ytterligare några feta chanser i matchen och var en av hemmalagets absolut bästa spelare.

Modo, som haft en motig höst efter degraderingen från SHL, ryckte dock snabbt upp sig efter baklängesmålet och en VIK-bekanting, Patrik Karlkvist, visade sin målfarlighet när han från nära håll kvitterade till 1–1 i spel fem mot fyra, knappa två minuter efter VIK:s ledningsmål. Modo tog också ledningen i den andra perioden när Emil Molin gjorde 1–2, också det i power play.

Men – VIK var aldrig uträknat den här kvällen. En stark forcering i slutskedet andra akten gav utdelning och på 91 sekunder hann hemmalaget med att både göra 2–2 och ta ledningen med 3–2. Kvitteringen vispade Jörgen Karterud in efter snyggt förarbete av Victor "11" Öhman och pigge Olle Liss och när VIK sedan gick upp i front var det Victor "26" Öhman som i power play, lika maskerat som läckert tryckte iväg 3–2 upp i nättaket bakom Modos målvakt Jontan Bjurö.

Artikelbild

Segergreppet var därmed kopplat och i den tredje perioden kändes det som att VIK hade kontroll på händelserna även om Modo hade några ströchanser att kvittera mot en stabilt spelande VIK-målvakt i Jonas Fransson.

– Det kunde gått hur som helst, så kändes det, summerade tränare Karlin, nöjd med segern, men inte helt med spelet.

I och med segern hänger VIK på i toppen av tabellen och skuggar serieledande Timrå. Oskarshamn nästa på onsdag!

För Modo ser det tyngre ut i botten av tabellen.

– Det här var ändå ett fall framåt och det får vara vårt fokus nu efteråt. Vi är Modo och förlorar matcher, det är tufft och det är en press som jag inte tror någon kan föreställa sig om man inte är i den situationen, men för mina unga spelare var det här ett fall framåt och det har jag nyss berättat för dem, sa Modotränaren Andreas Johansson.