För första gången på drygt två år träffades representanter för de båda regeringarna på den koreanska halvön. Huvudämnet för diskussionen var ett nordkoreanskt deltagande i OS, men det fanns även andra ämnen på programmet.

Att de här officiella samtalen har återupptagits för första gången på många år är ett genombrott i världspolitiken. Att idrotten och OS kan spela en roll i det visar på kraften i den olympiska rörelsen och i ett olympiskt spel och i idrotten. Och det är förstås väldigt positivt att nordkoreanska aktiva kommer att delta, säger Reinebo.

När Sydkorea arrangerade sommar-OS 1988 bojkottade Nordkorea spelen.

Att Nordkorea är med just i Sydkorea är extra positivt, det kan man bara glädjas åt, säger Reinebo.

Fredsförklaring

I höstas, när Nordkorea genomförde kärnvapenprovsprängningar och samtalsklimatet hårdnade, fick SOK en del frågor från aktiva och deras idrottsförbund vad gäller säkerhetsläget på Koreahalvön.

Det var lite frågor om provskjutningarna och kring retoriken, men jag har inte upplevt någon utbredd oro, säger Reinebo.

TT: Är säkerhetsläget stabilare nu?

Säkerhetsläget var okej även i fjol, det var de signaler vi fick från Sydkorea och de som kan de här frågorna i Sverige. Det fick vi också ett kvitto på när "olympic truce" skrevs senare under hösten, det var ett stort steg, säger Reinebo.

I november skrevs fredsförklaringen "olympic truce" i FN vilken både Nord- som Sydkorea skrev under.

Därmed var dagens besked inte helt ologiskt, säger Reinebo.

En talesperson för Sydkorea uppger att förhoppningen är att länderna ska marschera in sida vid sida under Pyeongchang-spelens invigning den 9 februari. Förutom aktiva tänker Nordkorea även skicka en hejarklack till OS.

Går runt kvalregler?

Det är inte klart vilka nordkoreanska aktiva som kan tänkas delta. Konståkningsparet Ryom Tae-Ok och Kim Ju-Sik kvalificerade sig till OS, men anmäldes inte innan den officiella tidsfristen löpte ut i slutet av oktober. Internationella olympiska kommittén har sagt att man ska förlänga anmälningstiden för Nordkorea.

IOK kan komma runt kvalreglerna för nordkoreanska aktiva på annat sätt.

En gissning är att Sydkorea skulle kunna överlåta någon eller några platser från arrangörskvoten till Nordkorea, säger Reinebo.