AIK tippas, i vanlig ordning, att slåss i den absoluta toppen av hockeyallsvenskan. Så det var på förhand en tuff uppgift som väntade Vita Hästen i Åkersberga.

Hästen kom till start utan viktiga trion August Gunnarsson, Christopher Fish och Jens Hellgren.

Det började illa för Hästen som hade stora problem med att hänga med när AIK höjde tempot. Ringrostigt då Hästen inte hade spelat match sedan 14 augusti?

Artikelbild

Säkerligen.

AIK hade bud på flera mål, men fick inte in mer än en balja bakom Marcus Hellgren Smed i Vita Hästen-buren. Skotten vann dock Gnaget med förkrossande 16–4.

– Vi inledde svagt och tappade pucken i fel lägen. Vi måste upp med spelet helt klart, sade forwarden Simon Krekula till C More i pausen.

I mittenakten höjde sig Vita Hästen ett snäpp. Men det var fortsatt AIK som styrde och ställde i kampen.

Artikelbild

Inte blev det bättre när nye Henrik Rommel, såg pigg ut i matchen, brände ett friläge – och det i anfallet efter blev 2–0 till AIK. Vita Hästen lät sig inte nedslås alltför mycket, men det var närmare 3–0 och 2–1 även om ställningen stod sig perioden ut.

803 åskådare hade tagit sig till Åkersberga ishall och inför dessa hade Leif Strömbergs lag ett digert arbete framför sig. Inte minst med att försöka få till offensivt tryck mot AIK under längre sekvenser.

Artikelbild

Men det är väl just att öva på olika sekvenser som träningsmatcher är till för?

Vita Hästen skapade en del lägen, bland annat i power play, men AIK visade varför de av många anses som Leksands största utmanare om förstaplatsen i hockeyallsvenskan.

När drygt sex minuter återstod av tredje perioden kom AIK:s spik i Vita Hästen-kistan. Det gick snabbt och sist på pucken var Max Lindholm innan den hittade sin väg in i mål.

Hästen såg ut som ett slaget lag.

Och det var de också.

Målnollan förblev också intakt för Vita Hästen. Lagkaptenen Jesper Samuelsson hade ett bra läge, men det ville sig inte. Vita Hästen får chans till revansch på AIK när lagen möts i den sista träningsmatchen innan seriestart 13 september.

– Vi kommer ut passivt och låter AIK styra och ställa. Vi växer in i det efterhand då vi tar oss an matchen på ett bättre sätt. Vi spelar enklare och tar kommandot mer, säger Jesper Samuelsson till C More och säger så här om målsättningen denna säsong:

– Topp åtta ska vi komma och spela så länge som möjligt. Över 52 omgångar har man möjlighet att hamna högt i tabellen, det gäller att spela resolut.

Vita Hästen har nu två vinster och två förluster under försäsongen. Nästa match spelas på söndag i Himmelstalundshallen. Då kommer norska Sparta Sarpsborg på besök till Norrköping.