En av de första vi träffar på är Loftahammar-profilen Joakim Jansson. Han hade flera anledningar att dra på smilbanden, när kvaldagen av den 22:a upplagan av VT–golfen drog mot sitt slut.

– Vi har ju haft jättetur med vädret. Imorse var det lite mörkt, men sedan har det varit kanonfint, och tävlingen har flutit på bra den också.

Ni som läst VT de senaste veckorna vet att den tidigare tävlingsledaren Göran Lund nu istället såg fram emot att spela tävlingen på den bana han sköter om. Vi stötte på honom vid ett av de senare hålen. Det var en lagom optimistisk – och lite kryptisk – Lund vi pratade med.

Artikelbild

– Det ska nog gå bra. Eller det går nog bra.

Hur bra?

– Det vet jag inte riktigt, det beror ju lite på de andra också.

Men ni går till final, väl?

Artikelbild

– Det vore ju synd annars.

US Open tog slut i söndags, och det vore kanske orättvist att jämföra Loftahammars bana med Chambers Bay, där världsstjärnorna spelade, men alla rapporter om dess skick och vackra vyer visade sig stämma. De 98 par som gav sig ut igår bjöds på en alldeles lagom golftemperatur och en vind som inte påverkade spelet nämnvärt.

Artikelbild

Ett av dessa lag var "Helan och Halvan", som bestod av Fredrik Stoltz och Emil Johansson. På frågan om vem som var Helan svarade Fredrik:

– Jag ställer mig upp, så du ser bättre. Behövs inte mer än så, va?

Artikelbild

Helan och Halvan spelade, enligt egen utsago, "hyggligt" vilket för dem innebär "lite bättre än vad vi ska".

Vem drar det tyngsta lasset idag, Helan eller Halvan?

– Det känns som att vi bidrar på ett bra sätt båda två, säger Fredrik Stoltz.

Till sist ville vi såklart få en kommentar från Göran Lunds ersättare, nytillträdde tävlingsledaren Pelle Strongert, och få hans syn på hur VT–Golfens första dag fortskridit.

– Jag är jättenöjd med den här dagen. Alla har varit vid gott mod och inga som har blivit osams, säger Pelle med ett skratt.

VT–sporten är naturligtvis på plats i Loftahammar även imorgon och följer den spännande finaldagen, där de 50 bästa lagen tävlar om första pris.

Läs vilka som gick till final i tisdagens papperstidning.