På jubileumsutställningen i Ankarsrum visas ett 30-tal modeller av assistenten, plus i stort sett alla tillbehör. Samlingen tillhör Ernst Gorissen, som bor utanför Finspång.
Hur kom det sig att du började samla på assistenter?
– Min fru trivdes inte med den hushållsmaskin som vi hade. Hon pratade om en maskin som hennes mor hade haft. Det var en gulaktig Electrolux, från 50- eller 60-talet.
Ernst, som älskar loppisar, begav sig på jakt efter en likadan. Han hittade två maskiner som stämde in på hustruns beskrivning, så han prutade på priset och kom hem med båda. De var ganska lika, men det fanns samtidigt skillnader. Det gjorde honom nyfiken.
– Jag började googla och fastnade för tänket med produkten: att alla tillbehör ska kunna användas till alla produkter. Det är egentligen grunden till att jag började samla, säger Ernst.
Jag började googla och fastnade för tänket med produkten.
Ernst Gorissen
samlare
När han kom över den allra äldsta modellen började han fundera på att ställa ut dem. Så blev det också.
Hans fru, Susanne Leijon Gorissen, har en garnbutik hemma där de bor och då blev hans utställning av assistenter ett bra komplement. Garnbutiken lockar främst kvinnor. Medan de handlar, kan eventuellt medföljande män fördjupa sig i utställningen med hushållsmaskiner.
Mats Karlén och Michael Johansson från Ankarsrums hembygdsförening har jobbat med att fixa i ordning jubileumsutställningen, som pågår hela sommaren. De har ställt assistenterna i en lång rad, i kronologisk ordning.
Förutom maskinerna, omfattar utställningen ett stort antal tillbehör. Bland annat en kaffekvarn, som är ganska ovanlig.
Det finns också diverse trycksaker, som bruksanvisningar, annonser och en receptbok.
– Det fanns ett provlagningskök på bruket. Där provlagade man olika saker för att testa så att maskinerna funkade som de skulle, men även recepten, berättar Mats.
I grunden är assistenten sig ganska lik under åren, men det finns förstås variationer, både i färg och design. Först var det runda linjer. Sedan var det ganska många år som assistenten hade ett kantigt utseende, innan det blev en återgång till rundare linjer igen.
– Ungefär som bilarna, tillägger Mats.
För alla som har växt upp med en hushållsassistent, eller kanske haft dem på nära håll genom släktingar och vänner, blir det en nostalgisk vandring längs raden av maskiner.
Det var alltså redan år 1940 som hushållsassistenten lanserades. Fast då tillverkades den i Stockholm. Senare flyttades produktionen till Motala, innan den hamnade i Ankarsrum 1969, där assistenten i sin helhet sedan tillverkades i mer än 50 år.
I dag har företaget Ankarsrum Kitchen sina lokaler på Welux i Västervik. Där monteras också tillbehören. Även paketeringen görs i Västervik.
I Ankarsrum tillverkas chassi, armfäste och arm samt flera tillhör, som till exempel köttkvarnen. Det är underleverantören IAC som gör dem.
Själva maskinen monteras i Åtvidaberg.
En som ofta pratar assistenter med folk är vd:n för Ankarsrum Kitchen, Marcus Grimerö.
– Det är fantastiskt roligt att jobba med en historisk produkt som är så omtyckt 85 år senare, säger han.
Vad tycker du om att det blir en utställning med assistenter i Ankarsrum?
– Det är ett riktigt kul initiativ. Det är ju svensk industrihistoria på så många sätt.
Sedan Marcus började på Ankarsrum Kitchen år 2016 har bolaget ökat sin omsättning från 55 miljoner kronor till drygt 300. Ändrad företagsstruktur står för en del av detta, men det har också varit en kraftig tillväxt.
Han konstaterar att det är den aktuella produktens förtjänst.
– Det är en allmän trend att man vill ha mer kunskap om det man äter och lägga mer tid på det. Det finns ett stort intresse för bakning och matlagning.
Men många människor är stressade. Hinner de det?
– Ja, det är en passionsstyrd del och ett prioriterat område för många.
USA är den största av de nya marknaderna.
Marcus Grimerö
vd Ankarsrum Kitchen
Under coronapandemin, när vi skulle hålla oss hemma, blev det ett uppsving för Ankarsrumsassistenten.
– Vi hade en stark säljutveckling under pandemin och fick fotfäste på fler marknader. USA är den största av de nya marknaderna. Där tog det riktig fart 2023, när vi etablerade ett eget dotterbolag där, säger Marcus.
På Ankarsrum Kitchen i Västervik jobbar nu 20 personer, men en till är på väg in. Dessutom söker företaget ytterligare en medarbetare.