Elise jobbar med flera hemliga projekt åt Grand hôtel

Ankarsrum
Lästid cirka 4 min

Hela hösten har krukmakaren Elise Arwin arbetat med att ta fram en cocktailkopp till Grand hôtel i Stockholm. Vi besökte henne i Ankarsrum och fick en smygkoll på resultatet strax före lanseringen.

Det är bara dagar kvar till lanseringen av Grand hôtels nya cocktailmeny. Krukmakaren Elise Arwin från Ankarsrum är i högsta grad inblandad. 

Strax före midsommar fick hon uppdraget att designa en cocktailkopp åt hotellet. Arbetet att ta fram en kopp i keramik har skett i sakta mak under hela hösten, allt för att få ett perfekt resultat. 

Elise Arwin tillbringar hela arbetsdagar i krukmakeriet, oftast med hundsällskap vid fötterna.
Elise Arwin tillbringar hela arbetsdagar i krukmakeriet, oftast med hundsällskap vid fötterna.

– Min kopp har influenser från Mexiko, säger Elise Arwin och berättar att det är en av hotellets bartenders, Chris Labbate, som skapat drinken som ska serveras i hennes kopp. 

– Chris har rötter i Mexiko och ville skapa en drink med mexikanska influenser. 

Hon avslöjar att drinken har vissa likheter med en klassisk mexikansk drink, men hon kan i dagsläget inte säga vilken.

Så här ser Elise Arwins nya cocktailkopp som hon designat och tillverkat åt Grand hôtel ut.
Så här ser Elise Arwins nya cocktailkopp som hon designat och tillverkat åt Grand hôtel ut.

Elise Arwin visar upp cocktailkoppen. Den är svartgrå i färgen och har gulddetaljer. Elise har varit väldigt noggrann väl medveten om alla detaljer.

– Jag har suttit och handslipat med ett superfint sandpapper just där man sätter läppen för att det ska vara extra fint och mjukt mot läppen när man dricker. Och sen har den en guldkant. Och det är det ju för att det är Grand hôtel. Det ska vara lyxigt.

Elise kommer att leverera ett 20-tal koppar till hotellet och är också inbjuden till en exklusiv förhandsvisning nu i veckan. 

Jag har suttit och handslipat med ett superfint sandpapper just där man sätter läppen

Jag har suttit och handslipat med ett superfint sandpapper just där man sätter läppen

Elise Arwin

I inbjudan står det att menyn är "en hyllning till det traditionella hantverket berikad med moderna smaker genom ett samarbete med några av Sveriges främsta hantverkare från krukmakare och snickare till destillatörer och glasblåsare." 

– Det är väldigt kul att få jobba på den noggranna nivån som Grand hôtel gör. De är ytterst, ytterst noggranna i varje steg i utvecklingen av en ny produkt. Allt ska vara perfekt, superlyxigt och kännas enormt exklusivt. Det känns jättekul att få vara med på den resan. Att verkligen få nörda in sig totalt. Att ha en kund som uppskattar det känns enormt kul.

Elise Arwins tredje cocktailmugg för Grand hôtel.
Elise Arwins tredje cocktailmugg för Grand hôtel.

Elise Arwin startade eget som krukmakare för sju år sedan och trots att hon bara varit verksam i några år är meritlistan lång. 

Karriären började med att hon skapade en servis till en niorättersmiddag som serverades till hyllning av kläddesignern Carin Rodebjer. Därefter har uppdragen avlöst varandra. 

Cocktailkoppen är den tredje cocktailkoppen hon formgett till Grand hôtel.

– Jag har gjort två stycken tidigare. Den senaste gjorde jag i våras till Grand hôtels 150-årsjubileum.

Elise Arwin fick äran att formge en kopp till drinken Wilhelmina. 

Ett uppdrag som ligger henne lite extra varmt om hjärtat.

– Wilhelmina var hotellets första kvinnliga hotelldirektör i början av 1900-talet. Hon blev till och med hotelldirektör innan kvinnor fick rösträtt i Sverige. Så det känns väldigt roligt att ha fått göra en kopp till just hennes drink.

I våras tog Elise Arwin fram en ny cocktailkopp åt Grand hôtel i samband med hotellets 150-årsjublieum. Den och drinken är tillägnad hotellets första kvinnliga hotelldirektör.
I våras tog Elise Arwin fram en ny cocktailkopp åt Grand hôtel i samband med hotellets 150-årsjublieum. Den och drinken är tillägnad hotellets första kvinnliga hotelldirektör.

Cocktailkoppen till Wilhelminadrinken har gröna penselstreck och bruna stänk. Elise Arwin har hämtat inspiration från hotellets orangeri där det på Wilhelminas tid fanns palmer med kokosnötter. Ett orangeri som Wilhelmina såg till att bygga.

– Formen på koppen är som en kokosnöt och de gröna penseldragen ska vara palmblad, så den är väldigt nischad till drinken, som innehåller kokos, och också till minne av Wilhelmina.

Formen på koppen är som en kokosnöt och de gröna penseldragen ska vara palmblad.

Formen på koppen är som en kokosnöt och de gröna penseldragen ska vara palmblad.

Elise Arwin

Elise Arwins verkstad ligger i en sidobyggnad alldeles bredvid hemmet i Ankarsrum. För fem år sedan flyttade hon och hennes familj hit från ett radhus i Hässelby utanför Stockholm.

Det är alltså här i Ankarsrum de allra flesta av Elise Arwins skapelser blivit till. 

De två drejskivorna står placerade vid ett fönster med utsikt över trädgården.

Elise Arwin kan spana ut i trädgården när hon drejar.
Elise Arwin kan spana ut i trädgården när hon drejar.

– När vi valde att flytta hit till Ankarsrum så bestämde vi oss också för en viss livsstil. Att inte konsumera hur mycket som helst och att renovera steg för steg, ta det lugnt och göra det på ett mera hållbart sätt. 

Elise Arwin berättar att hon och maken Christian är noga med att inte bara kasta ut gamla material utan istället ta tillvara på det som finns. Hon jobbar på samma sätt som keramiker. Spillbitar av lera återanvänds istället för att slängas.

"När vi valde att flytta hit till Ankarsrum så bestämde vi oss också för en viss livsstil. Att inte konsumera hur mycket som helst och att renovera steg för steg, ta det lugnt och göra det på ett mera hållbart sätt."
"När vi valde att flytta hit till Ankarsrum så bestämde vi oss också för en viss livsstil. Att inte konsumera hur mycket som helst och att renovera steg för steg, ta det lugnt och göra det på ett mera hållbart sätt."

Elise Arwin har förresten ytterligare ett uppdrag åt Grand hôtel just nu. Hon håller på att ta fram en servis till hotellets italienska restaurang.

– Jag kan inte berätta så jättemycket mer just nu än att servisen har väldigt många delar. Den har också ganska många detaljer som har tagit enormt lång tid att göra.

Några assietter till den nya servisen ligger på en hylla lite längre in i krukmakeriet, men de får absolut inte fotograferas och inte ens beskrivas i text.

– Vi har kommit fram till ett riktigt bra koncept. Tanken är att jag ska leverera servisen före jul, säger Elise Arwin.

Elise Arwins två senaste cocktailkoppar som hon formgivit och tillverkat åt Grand hôtel. Den vänstra är till den senaste cocktailmenyn och den till höger till hotellets 150-årsjubileum.
Elise Arwins två senaste cocktailkoppar som hon formgivit och tillverkat åt Grand hôtel. Den vänstra är till den senaste cocktailmenyn och den till höger till hotellets 150-årsjubileum.
På väggen har Elise Arwin hängt upp tallrikar från tidigare kollektioner.
På väggen har Elise Arwin hängt upp tallrikar från tidigare kollektioner.
På en hylla i krukmakeriet står en mängd bruksföremål som Elise Arwin skapat.
På en hylla i krukmakeriet står en mängd bruksföremål som Elise Arwin skapat.
Cocktailkoppen som Elise Arwin designade och producerade i våras till minne av Grand hôtels första kvinnliga hotelldirektör.
Cocktailkoppen som Elise Arwin designade och producerade i våras till minne av Grand hôtels första kvinnliga hotelldirektör.
Elise Arwin har en butik där hon säljer sina alster på Hesselby slott i Vällingby.
Elise Arwin har en butik där hon säljer sina alster på Hesselby slott i Vällingby.
Elise Arwin gör också namnmuggar. Hon har fått många beställningar inför jul.
Elise Arwin gör också namnmuggar. Hon har fått många beställningar inför jul.
På skålarna syns Elise Arwins lilla signatur grodden.
På skålarna syns Elise Arwins lilla signatur grodden.
Ett urval av Elise Arwins produktion.
Ett urval av Elise Arwins produktion.
Elise Arwin har precis drejat en skål som nu ska torka.
Elise Arwin har precis drejat en skål som nu ska torka.
Elise Arwin med nya cocktailkoppen.
Elise Arwin med nya cocktailkoppen.