Mikael hamnade mitt i bankrånet: "Oj, är det ett studentspex?"

Mikael hamnade mitt i bankrånet: "Oj, är det ett studentspex?"

Ankarsrum
Lästid cirka 6 min

Det är löningsdag, fredagen den 23 november 1984. Tjugoåringen Mikael har precis klivit in på lokala Sparbanken och står i kö för att ta ut pengar inför helgens festligheter när bankrånet briserar. Helt plötsligt har han ett avsågat hagelgevär riktat mot sig.

Historien om vad som hände i Ankarsrum denna fredag för 40 år sedan börjar redan två dagar tidigare.

En 29-åring som tidigare bott i Gunnebo kliver in på Tjustbygdens Sparbank i Ankarsrum för att växla en tusenlapp till mindre valörer. Samtidigt passar han på att se sig om ordentligt inne i banklokalen innan han lämnar.

Två dagar senare är det löningsdag för Mikael Bohman och de andra anställda på Electroluxfabriken i Ankarsrum. Utanför livsmedelsaffären Ankaret på andra sidan banken och posten pågår fiskförsäljning utomhus. Vid ungefär halv tio på förmiddagen stannar en grön bil på vägen utanför banken och släpper av två passagerare, för att sedan åka vidare och vända. 

Det här är dock inget som någon lägger märke till. Den gröna bilen, som körs av nyss nämnda 29-åring från Gunnebo, stannar snart igen utanför banken och sitter kvar i bilen och väntar.

undefined
Mikael Bohman, Vimmerby, hamnade mitt bankrånet.

Inne på banken står Mikael Bohman i kö för att vänta på sin tur. I lokalen finns det sex andra kunder och tre banktjänstemän. I ögonvrån ser han plötsligt hur två personer kommer in genom dörrarna och samtidigt tar på sig huvor med texten Silja Line på, och med hål för ögonen.

– Oj, är det ett studentspex? tänker Mikael för sig själv.

Men det är inget studentspex, istället är det ett rån mot banken som precis startat. En av dem är klädd i en träningsoverall från Taccini och riktar ett avsågat hagelgevär mot kunderna som befinner sig inne banken.

– Ta det bara lugnt och låt det gå, säger en äldre okänd som också är där för att uträtta sina bankärenden.

undefined
Bild från övervakningskameran på banken. Längst upp till vänster i bild, bakom disken ser vi den ena rånaren som hotar med pistol. Nere till höger i bild med ljus huva står rånaren som hotar med ett avsågat hagelgevär. Personen med de ljusa byxorna är Mikael Bohman.

Den andra rånaren är iklädd ett regnställ från Hummel. Han tar sig in på andra sidan disken, hotar banktjänstemännen med en pistol och ser till att roffa åt sig kontanter och packar dessa i en tygpåse. Allt medans alla i lokalen står med händerna i luften. 

När de två rånarna efter bara ett par minuter är klara springer de ut med totalt 230 000 kronor i kontanter.

Genom fönstret ser Mikael rånarna kasta sig in i den gröna bilen som står och väntar. Han känner direkt igen bilen, en grön Ford Taunus som ägs av hans kompis. Det visar sig senare att den stulits samma natt inne i Västervik på Skyttegatan. 

Rånarna försvinner iväg i full fart och rånet är över lika fort som det startat. Kvar står alla inne på banken chockade men välbehållna. Ingen på andra sidan vägen vid fiskståndet utanför Ankaret har ens märkt att det precis skett ett rån inne på banken.

undefined
Förstasidan på VT, dagen efter det stora bankrånet mot Tjustbygdens Sparbank i Ankarsrum 1984.

Flykten går inledningsvis norrut. Strax söder om Hummelstad inne på en skogsväg har rånarna i förväg placerat en andra flyktbil, en silverfärgad Ford Escort som de hyrt i Stockholm dagen innan. När de tre rånarna i ilfart kommit fram dit byter de om, gömmer sina kläder en bit in i skogen, lämnar den gröna bilen och flyr vidare i den silvriga hyrbilen.

Färden går vidare på småvägar genom Blackstad till Odensvi, där en fjärde kumpan väntar i sin privata bil. En av rånarna hoppar över i den och färden går vidare till Kisa och fortsätter sedan via Norrköping till en lägenhet i Stockholm där de delar upp pengarna redan vid lunchtid.

Samtidigt som rånarna flyr påbörjar polisen sin jakt efter rånarna. Restiden från polisstationen i Västervik till Ankarsrum ger dock rånarna ett rejält försprång. Polisen begär in stöd av en polishelikopter som står placerad i Jönköping, men på grund av det dåliga vädret under fredagen kan den inte komma.

Samma fredagseftermiddag finner polisen likafullt den övergivna gröna Forden på skogsvägen utanför Hummelstad, flera timmar efter att rånarna redan nått Stockholm och delat upp bytet.

undefined
Kartan över flyktvägen efter bankrånet.

Polisen fortsätter jobba intensivt dygnet runt de kommande dagarna med att finna de skyldiga. Spåren leder till slut, fem dagar efter rånet, till en lägenhet i Stockholm. Piketstyrkan, utrustade med skottsäkra västar och k-pistar, stormar lägenheten och griper två män. I samband med detta så grips ytterligare personer på andra platser. Några av dem släpps senare fria.

Endast en mindre summa pengar från rånet hittas. Enligt de gripna så är pengarna slut.

– Allt gick åt till krogbesök, samt till köp av kläder och sprit. Inget finns kvar, säger rånarna under förhören.

– Eftersom en stor del av rånpengarna från Ankarsrum var helt nya och låg i serie begav jag mig till en öde plats under en av Stockholms broar, där jag eldade upp cirka 25 000 kronor. Jag var rädd för att de annars kunde ha spårats, berättar en av rånarna under ytterligare förhör.

En av de nu gripna är en ny figur i utredningen och mannen misstänks ha tagit emot cirka 10 000 kronor av bytet.

Redan två månader efter bankrånet döms tre av männen i Västerviks tingsrätt, för rån till tre års fängelse. Ytterligare en person döms till böter för häleri.

undefined
Piketen stormade en lägenhet i Stockholm, mindre än en vecka efter rånet och grep två av de inblandade.

Polisen fortsätter sitt arbete för att leta efter den siste rånaren, den person som höll i pistolen och hotade personalen inne på banken. Mannen som anses vare ledaren i rånet, efterlyses internationellt av Interpol för bankrånet och flertalet andra brott. Allmänheten varnas även i pressen om att han är farlig och kan vara beväpnad.

I en trafikrazzia i den nordfinska staden Kajaani grips mannen långt senare, i januari 1986, 14 månader efter rånet. Sven-Åke Jonasson och Krister Ekström från Västervikspolisen åker direkt över till Finland för att förhöra mannen, som erkänner på en gång. Mannen blir dock kvar i det finska häktet då han utreds för flera andra brott.

undefined
Sista artikeln om bankrånet mot Tjustbygdens Sparbank i Ankarsrum. Alla inblandade rapporteras ha gripits och dömts för sina brott.
undefined
Den sista rånaren greps i Finland, 14 månader efter bankrånet.
undefined
Fyra personer dömda för bankrånet mot Tjustbygdens Sparbank i Ankarsrum. En av dom utvisas till Finland. Fortfarande är en gärningsman på fri fot.

Ytterligare en pusselbit läggs till fallet en vårdag i april 1986, när en privatperson hittar ett Remington-gevär med avsågad kolv och pipa i skogarna norr om Ankarsrum. Vapnet undersöks av polisen och allt tyder på att det är vapnet som använts under rånet. I samband med denna nyhet rapporterar Västerviks-Tidningen om att samtliga inblandade har gripits och dömts.

Bland dessa alltså en 29-åring från Gunnebo, men exakt vilken dom han fick har vi inte lyckats klarlägga.

undefined

En av rånarna är klädd i en träningsoverall från Taccini och riktar ett avsågat hagelgevär mot kunderna som befinner sig inne banken.

Nu har det gått fyrtio år sedan rånet skedde, sedan dagen då Mikael Bohman befann sig mitt i händelserna centrum. Där det förut var bank och post är det nu bibliotek och räddningstjänst. 

När vi står på stenläggningen utanför huset och tittar på de gamla tidningsklippen är det stilla och lugnt och det syns varken några fiskhandlare eller hetsiga bankrånare. Men inte heller då, 1984, var Mikael särskilt uppstressad.

– Jag tog det med ro och har inte tagit skada av att vara mitt i rånet. När det hände var jag ung och tänkte inte låta det förstöra min helg. När jag pratat klart med polisen så åkte jag direkt in till stan för att ta ut pengar där istället, berättar Mikael med ett leende.

undefined
Mikael Bohman, Vimmerby, utanför den gamla banklokalen i Ankarsrum som rånades 1984. Idag används lokalen av räddningstjänsten.