Tanken är alltså att testa att leva på det som "kort datum-hyllorna" i butikerna och apparna för restmat har att erbjuda. Appar finns ett par stycken och hyllor och kylar för livsmedel som närmar sig utgångsdatum har de flesta butiker.
Lite om apparna
Karma och Too Good To Go är två matsvinns-appar som säger sig erbjuda en lösning på problemet med matsvinnet.
Matbutiker, restauranger och kaféer ansluter sig till apparna för att sälja överbliven mat till reducerade priser.
Apparna har alltså två fördelar. Dels är det ett sätt för restaurangerna att få in pengar för den mat eller de varor som inte sålts, dels finns den en möjlighet för kunderna att köpa mat till ett billigare pris.
Den största aktören är Karma, där restaurangmaten reas ut. Här hittar vi sju anslutna restauranger.
Too Good To Go är en annan app, den samlar det som butiker har att erbjuda. Det är två butiker, OKQ8 och Hemmakväll, som använder sig av den.
Nu börjar vi dagen med frukost.
08:00
Det blir en sväng till Coop i Allén och en koll i deras skåp för "kort datum", det ligger i alla fall nästan på vägen till jobbet för undertecknad.
Här finns mycket, men inte så mycket när det kommer till frukost, om man inte är väldigt sugen på färska korvar och kassler. Men kokt skinka hittar vi för 22 kronor.
Vidare till Coop på Folkparksvägen, här finns mer frukost. Det blir glutenfritt bröd, yoghurt och juice men just idag var det massor av varor som hade passat fint som frukost.
Det kostar 70 kronor. Frukosten är räddad.
10:30
Man måste planera lite om man vill vara säker, att reashoppa mat är inte alltid en spontangrej. Så redan på morgonkvisten, runt 08, bokar vi en överraskningskasse från OKQ8 som vi hämtar vid 10-tiden. De brukar ta slut fort, så vi passar på.
Den innehåller en ciabatta med ost och skinka, och tre bakverk; en vanlig kanelbulle, en toscabulle av någon slag, och ett wienerbröd.
Kostnad: 39 kronor.
12:30
Lunchdags. I apparna läggs ofta lunchmaten som blev över upp på eftermiddagen, det blir en sväng till Ica Maxi istället. Vi åker redan på förmiddagen för att säkra lunchen.
Här hittar vi bland annat baguetter av olika slag, de går ut samma dag eller dagen efter. De kostar ungefär hälften så mycket som dagens baguetter. Det blir en sådan till lunch.
Kostnad: 52 kronor.
Ica Maxi har både en kyl och en hylla för varor med kort datum. De har för övrigt varit med i Karma också, men det var ett samarbete som rann ut i sanden, det blev för mycket kringarbete. Hyllan och kylen är populära.
– Det har vi haft sedan 2011 men det har utvecklats och vi märker att intresset har ökat, berättar Monica Ljungkvist som är butikschef.
Här hamnar varor som håller på att gå ut, färskvaror som mackor, korv eller semlor, mejeriprodukter eller bär. Man har även lådor med frukt och grönt, de brukar ta slut väldigt fort.
– Det ska vara mellan 30 och 50 procent billigare att köpa de här produkterna. Då går det också åt fort.
Under tiden vi genomför intervjun, det tar ungefär 10 minuter, är det i alla fall sju kunder som köper varor ur skåpet.
Hur väljer ni vad som hamnar här? Det är ett begränsat utbud om man ser till allt som säljs i butiken.
– Vi använder oss av automatiska beställningssystem, så det blir aldrig så mycket svinn, när något börjar ta slut så beställs det nytt. Vi är väldigt bra på att veta hur mycket som går åt.
Men, säger hon, det kan komma förändringar som gör att man får tänka om. Vädret spelar exempelvis en stor roll.
– Om det blir fint väder helt plötsligt är det många som plockar fram grillen. Har vi då köpt in mycket köttfärs inför fredagen och det inte blir tacomys utan istället grillväder, ja då står vi där med mycket köttfärs. Men då får vi ha bra pris på det istället, då blir det ett erbjudande.
– Vi ser att det här är en bra lösning och det funkar jättebra. Det är många stammisar som köper och det är bra, vi vill ju att allt ska gå åt. Hållbarhet och att vara klimatsmart är något som man pratar mycket om, jag tycker att det märks.
Det ska vara mellan 30 och 50 procent billigare att köpa de här produkterna. Då går det också åt fort.
Monica Ljungkvist
Butikschef
15:00
Nu är det dags för fika igen. Hemmakväll är anslutna till Too Good To Go och intresset för deras varor är stort, det har vi märkt när vi kontrollerat appen några dagar i rad. Direkt när vi loggade in den här dagen dök en notis upp från Hemmakväll, det fanns överraskningspåse att reservera.
Bakom disken står Annie Svahn, som är butikschef. Hon berättar att de varit anslutna till appen i ungefär ett år.
– Det funkar bra. Det är våra "stammisar" som hämtar men också många som du, som testar för första gången. Men det är väldigt många olika. Intresset har blivit större på senare tid, det märker vi, säger hon.
I vår påse den här dagen är det läsk av olika sorter. De är sammanlagt sju halvlitersflaskor till en tredjedel av priset det hade kostat om de inte låg i påsen. Det får bli flytande fika med andra ord.
– Ja, idag blev det bara läsk just i din påse men det varierar jättemycket, det som vi lägger i. Idag är det mycket läsk i påsarna, vi har många som går ut idag.
– Andra dagar kan det vara massa blandat, kanske en påse godis där handtaget gått sönder, eller vad som helst som vi inte sålt innan bäst före-datumet har gått ut. Det varierar från dag till dag.
Det man inte ruckar på är priset, värdet ska vara mellan 177 och 188 kronor, och det ska sälja för en tredjedel av det.
– Det är ju bra för alla, tänker jag. Kunden får billiga varor och vi slipper slänga i onödan. Det vinner miljön på med, tänker jag.
Kostnad: 58 kronor.
18:00
Under eftermiddagen lägger Kingpin upp det som är kvar från lunchen i Karma-appen. Det blir baconlimpa med champinjonsås och kokt potatis för 73 kronor. Vi beställer och betalar i appen.
Andreas Andersson berättar är en av tre ägare på Kingpin. De har använt Karma sedan pandemin, då toppade man också försäljningen, runt 1 000 rabatterade lunchlådor i veckan kunde det bli. Lådorna säljs för ungefär halva priset.
Nu är det färre lådor, mellan 200 och 250 stycken i veckan, säger Andreas Andersson.
– Men vi säljer nästan alltid allt, det kanske blir en eller två över. Det är ett bra sätt att minska svinnet, och för att få betalt för den mat vi lagar.
De har många stammisar som handlar.
– Och har man fått in rutinen är det inte jobbigt, vi tycker systemet är jättebra.
Guldkant var tidiga med appen men där har man slutat att använda den sedan något halvår tillbaka, berättar krögaren Henrik Arkåsen. Han säger att man strukturerat om lunchen , man har en veckomeny istället och minskar svinnet på det sättet. Däremot var han nöjd med den när man använde den. Idag blir deras rester biogas
20:00
Kvällsfika!
På Espresso House jobbar man fortfarande aktivt med att minska matsvinnet, säger Felicia Wirzén som jobbar på kaféet. Det gör man bland annat genom att rea ut det som inte gått åt under dagen strax innan stängning vid 18.
Men dagen vi kollar är det tomt och det blir ingen kvällsfika. Hade vi kikat i någon butik hade det med stor sannolikhet löst sig, men nu är det sent och fika får vi klara oss utan.
Beroende på hur mycket man ätit under dagen kan de så klart finnas kvar från förmiddagen eller eftermiddagen.
Summering av dagen:
Kostnad: Totalt 292 kronor. Då räcker frukost och fika till minst fyra personer.
Smidighet: Apparna är smidiga att använda, hyllorna i butikerna är lätta att hitta. Att allt inte går att handla på samma plats gör resvägen lång, däremot.
Smaken: Som vanligt nästan, kanske något torrare bröd och bullar men inget anmärkningsvärt.
Valmöjligheter: Många!