Mellan åren 2014 och 2023 anmäldes 87 fall av grov kvinnofridskränkning i Västerviks kommun. Brottet grov kvinnofridskränkning är inte en enskild händelse utan upprepade kränkningar, oftast både psykiska och fysiska, som en man begår mot en kvinna som han lever tillsammans med. Brottet infördes i brottsbalken 1998 och handlingarna som ryms i brottet är bland annat misshandel, hot, sexuellt våld och förtal.
Vi har tittat närmre på några av de fall där män i Västervik har dömts för att ha slagit och hotat kvinnorna de säger att de älskar. Vi har läst förhör med männen, med kvinnorna och med vittnen. Vi har sett bilder på strypmärken, sönderslitna kläder, blåslagna ansikten och blodfläckiga sängkläder.
Samtliga namn i den här artikeln är fingerade. Vissa detaljer har utelämnats eller ändrats av hänsyn till brottsoffer och anhöriga.
Stina och Daniel
Mannen: I 30-årsåldern när han döms.
Tiden då brott begåtts: Upprepade tillfällen mellan hösten 2010 och våren 2014.
Straffet: Skyddstillsyn med särskild behandlingsplan.
Det är i mitten av juni 2013. Stina har firat sin brors examen under kvällen. Hennes sambo, Daniel, har också varit ute och festat. När de kommer hem till lägenheten blir de osams. Stina är irriterad på Daniel för att han inte svarat i sin telefon och när han inte ger något direkt svar på frågan blir hon ännu mer irriterad. Hon blir högljudd. Det gör honom arg. Daniel kastar ner henne på golvet. Han slår henne i ansiktet och håller sina händer runt hennes hals så att hon inte kan andas. Han dunkar hennes huvud flera gånger i det hårda golvet. Han skriker på henne, kallar henne hora och fitta. Stina börjar kräkas. Med i lägenheten finns parets gemensamma treåriga dotter.
När Stina slutat kräkas tar hon med sig dottern och går hem till sin mamma. När mamman öppnar och undrar vad som har hänt så svarar Stina att hon vill anmäla honom. Hon orkar inte mer nu.
En månad senare hålls ett kompletterande förhör med Stina. Hon vill inte medverka i utredningen längre. Hon har bra kontakt med Daniels familj och hon hoppas att han lärt sig av sina misstag. De lever fortfarande tillsammans och hon tror att de kommer att klara det. Hon säger att beslutet att inte medverka är hennes eget och att hon inte påverkats av någon annan.
Ett halvår senare:
Det är den 2 januari 2014. Stina sitter med en polis i hennes och Daniels lägenhet. Klockan är halv tolv på natten. Daniel hade varit nere på stan och druckit öl och när han kom hem hade han varit svartsjuk och arg. Han ville titta i Stinas mobil eftersom han trodde att hon pratat med andra killar när han varit på jobbet. Han hade kastat mat på henne och sedan drog han in henne i sovrummet och tog struptag på henne. Han sa att han skulle bryta nacken på henne, slog henne och drog henne i håret. Till slut lyckades Stina skicka ett sms till en vän där det stod "ring polisen".
En dryg timma senare blir Daniel förhörd i arresten på polishuset i Västervik. Han vill göra en motanmälan. Han medger att han gick över gränsen när han ville titta i Stinas telefon, men säger att Stina sedan började slåss och rivas och att han höll fast henne för att lugna ner henne. Daniel blir anhållen och häktad och i mitten av februari 2014 döms han till skyddstillsyn.
Anna och Johan
Mannen: I 40-årsåldern när han döms.
Tiden då brott begåtts: Mellan hösten 2021 och våren 2022.
Straffet: Fängelse i 1 år och 2 månader. Mannen ska också betala 72 190 kronor i skadestånd till kvinnan.
Klockan sju en decembermorgon kommer två polispatruller fram till ett hus i en ort i Västerviks kommun. Personen som ringde polisen berättade att det pågår ett bråk på adressen. Inne i bostaden finns Anna och Johan. Anna är rädd och skärrad. Hon berättar att Johan tagit struptag på henne och sagt att om hon ringer polisen så ska han gräva ner henne. Det är inte första gången han är våldsam mot henne.
Johan är påverkad, under transporten in till polisstationen berättar han att han druckit 10-12 starköl. Han är lugn och tillmötesgående mot poliserna.
Nästan ett halvår senare:
Återigen har två polispatruller beordrats till bostaden. Johan sitter i köket med en polis och i sovrummet ligger Anna med överkroppen i sängen och benen hängandes ner över sängkanten. Hon andas men är inte kontaktbar. En polis konstaterar att det ser ut som om hon blivit slagen i huvudet, hon har blod i ansiktet och en större bula i pannan. När ambulansen kommer vill Anna först inte följa med. Hon gråter och vill fortsätta sova.
Ambulanssjuksköterskan och en av poliserna hjälps åt att hitta kläder till Anna som är naken i sängen. På köksbordet hittar de en bh som är söndersliten.
I köket förklarar Johan vad som hänt. Han säger att Anna fick ett epilepsianfall och ramlade i hallen på väg till sovrummet och slog huvudet i akvariet. När Johan försökte fånga upp henne så åkte hennes bh av.
Första gången han slår henne är på en fest. Johan blir arg för att Anna inte vill åka hem med honom och slår henne i ansiktet. Johan åker sedan hem och senare på natten får Anna skjuts hem till Johan. Anna går ner i pannrummet för att hämta lite kläder. Då kommer Johan upp bakom henne och slår henne så att hon ramlar framlänges ner på betonggolvet. Hon slår huvudet i golvet och tuppar av men vaknar till efter en liten stund. När hon försöker ta sig bort från pannrummet tar han tag i hennes arm och det "blir lite ryckande som när barn sliter i varandra". Men hon kommer loss och springer upp till sovrummet. Johan kommer efter och sedan slår han henne tills hon tappar medvetandet. När hon vaknar ligger hon naken och nerkissad i sängen.
Efter misshandeln då poliserna hittade Anna medvetslös i sängen anhålls och häktas Johan och åtalas för grov kvinnofridskränkning. Två månader senare får han sin dom. Tingsrätten ser ingen anledning till att Anna skulle ljuga. Tvärtom har hon i det längsta försökt att dölja våldet hon utsatts för. Hon har tagit tillbaka en tidigare anmälan mot Johan och hon har inte velat åka till jobbet när han slagit henne eftersom hon var rädd att hennes kollegor skulle anmäla honom om de såg hennes skador. Johan döms till drygt ett års fängelse.
Jasmine och Khalid
Mannen: I 25-årsåldern när han döms.
Tiden då brott begåtts: Mellan våren 2016 och hösten 2020.
Straffet: Tingsrätten dömer mannen för misshandel, ringa misshandel och olaga hot till skyddstillsyn med samhällstjänst. Fallet överklagas till hovrätten som dömer mannen för grov kvinnofridskränkning till fängelse i 1 år.
När Jasmine träffar Khalid tror hon att han är hennes räddning. Hon hade tidigare levt med en man som slog henne. Men bara två veckor in i förhållandet slår han henne med knytnäven över tinningen. Khalid är arg och svartsjuk för att Jasmine inte var oskuld när de träffades och tycker att hon förtjänade en smäll. Jasmine säger i förhör att hon tyckte att det var gulligt när han bad om ursäkt efteråt. Hon var van vid att bli slagen och illa behandlad och eftersom Khalid inte slår henne lika mycket som hennes ex hade gjort så fortsätter hon att leva med honom.
Drygt fyra år senare polisanmäler hon honom. Då har hon 70 sparade ljudfiler i sin telefon som hon sparat för att eventuellt kunna använda som bevis mot Khalid någon dag. Flera av filerna går inte att lyssna på, men de som polisen har kunnat höra innehåller bråk, erkännanden om våld, förolämpningar och hot. I de flesta ljudfilerna kan man höra att parets son är med.
När hon blir arg, så brukar hon slå sig själv i ansiktet o riva ut håret.
Khalid
Det är i mitten av november. Klockan är halv tio på kvällen och Khalid sitter på polishuset i Västervik. Han är delgiven misstanke om grov kvinnofridskränkning. Han förnekar brott. Förhörsledaren går igenom de olika misstankarna mot Khalid.
- Misshandel genom att ha sparkat Jasmine i magen så att hon ramlade in i en vägg. Khalid nekar. Han säger att Jasmine ramlade nerför en trappa och därför fick blåmärke.
- Misshandel genom att ha slagit sönder en golvfläkt och kastat delar på Jasmine. Khalid nekar. Han älskar sin fru och skulle aldrig slå henne.
- Misshandel genom att ha tagit strupgrepp på Jasmine och slagit henne i ansiktet. Khalid nekar. Han säger att Jasmine ljuger. Han har aldrig i hela sitt liv slagit en kvinna.
- Misshandel och olaga hot genom att ha väckt Jasmine genom att ta strupgrepp på henne och sagt att han ska döda henne om hon är med någon annan. Khalid nekar. Om det hade hänt så borde väl Jasmine ha ringt polisen då?
- Misshandel genom att slå Jasmine i huvudet så att hon förlorat medvetandet. Khalid nekar.
När förhörsledaren frågan Khalid varför Jasmine anklagar honom säger han att hon vill att han ska flytta ut, men att han egentligen inte förstår varför hon gör såhär. Han vill inte lämna koden till sin mobil och förklarar det med att det finns privata bilder i den.
Två dagar senare blir Khalid förhörd igen, nu av en annan förhörsledare. Följande är ett utdrag från förhöret.
Förhörsledaren: Mm, sen ville du berätta om hennes blåmärken, sa du?
Khalid: Ja precis. När hon blir arg, så brukar hon slå sig själv i ansiktet o riva ut håret. Och sen, hon får jättelätt blåmärken, hon har även varit i sjukhus för att hon brukar slå sig på armen, på benen och sedan så hotar hon mig att, hon ska säga till polisen att jag har gjort det, även att det inte har varit jag (ohörbart).
Förhörsledaren: Så hon slår sig själv?
Khalid: Precis
Förhörsledaren: På armarna och benen?
Khalid: Ja, hon slår sig själv och…
Förhörsledaren: Och i ansiktet?
Khalid: I ansiktet också.
Khalid häktas efter förhöret och släpps sedan från häktet i slutet av december. I mitten av januari kommer tingsrättens dom. De dömer inte Khalid för grov kvinnofridskränkning, utan för två fall av misshandel, ett fall av ringa misshandel och ett fall av olaga hot. Han frias från fem åtalspunkter som alla rörde misshandel. Khalid och hans advokat överklagar domen till hovrätten. Hovrätten ändrar tingsrättens dom och dömer Khalid även för de fem punkter som han tidigare friades från. De anser att han är skyldig till grov kvinnofridskränkning och skärper straffet från skyddstillsyn till ett års fängelse.
Annika och Sven
Mannen: I 60-årsåldern när han döms.
Tiden då brott begåtts: Mellan vintern 2012 och sommaren 2013.
Straffet: Fängelse i 1 år. Mannen ska också betala 55 000 kronor i skadestånd till kvinnan.
Undersökningsfynden talar starkt för att de orsakats av upprepat trubbigt våld mot större delen av kroppen.
Rättsläkaren
En söndag i augusti 2013 gör en man en polisanmälan. Mannen, Sven, säger att han är hotad av personer som befinner sig på hans båt i en hamn i Västerviks kommun. En polispatrull beordras till platsen. Det visar sig att det är syskon till mannens fru som är på båten. De är där för att hjälpa sin syster. Under ungefär ett års tid har hon nämligen blivit utsatt för upprepade kränkningar av mannen.
En av poliserna fotograferar hustruns kropp. Hustrun, Annika, har blåmärken på ryggslut, bröst, armar, ben och haka.
När Annika sitter i polisernas radiobil en stund senare hålls det första förhöret med henne. Hon berättar att hon levt ihop med Sven i två och ett halv år och att hon under det senaste året har blivit misshandlad så många gånger att hon tappat räkningen.
Några timmar senare sitter Sven i arresten i Västervik. Han delges misstanke om grov kvinnofridskränkning. Han har dock några saker att anmäla själv, säger han. Han vill anmäla Annika för grov fridskränkning, bedrägeri och stöld, han vill anmäla Annikas pappa för fysisk och psykisk misshandel och så vill han anmäla Annikas ena syster för olaga intrång och olaga hot. Förhöret avbryts.
Två dagar senare förhör man Sven igen. Han förnekar brott och säger att Annika är alkoholist. Hon super varje dag, slåss och säger fruktansvärda saker till både Sven och andra. Hon är hemskt svartsjuk, menar han, och beskyller ofta Sven för att vara otrogen mot henne. Hennes blåmärken förklarar han med att hon ramlar mycket, ofta i trappan på båten. Men det har också hänt att han tagit tag i henne och att hon då fått blåmärken på armarna. Att han tar tag i henne beror på att hon ska sluta vifta eller inte trilla, säger han.
Annika sitter mitt emot en polis på polishuset i Västervik. Hon berättar att det alltid börjar med att de bråkar om pengar, eller att Annika har ifrågasatt Sven. De är ofta fulla båda två när de bråkar. Sven kallar ofta Annika för fula saker när han dricker. Han kallar henne för ”jävla idiot”, ”slyna”, ”äckel” och säger att hon är dum i huvudet. Han har slagit henne med knytnävarna i ansiktet, dragit henne i håret så att hårtussar har lossnat, vridit om hennes näsa så att den började blöda och dunkat hennes huvud i väggen.
Dagen efter det andra förhöret häktas Sven på sannolika skäl misstänkt för grov kvinnofridskränkning. Han tillåts inte att vistas eller förvaras med andra under tiden i häktet.
Man gör en rättsmedicinsk kroppsundersökning på Annika. Undersökningen visar minst 32 missfärgningar, alltså blåmärken, på flera ställen:
- På undersidan av hakan
- På utsidan av höger axel
- På höger överarm
- På höger underarm
- På vänster överarm
- På vänster armbåge
- På vänster underarm
- På vänster handrygg
- På framsidan av bröstet
- På ryggen
- På buken
- På höger lår
- På höger underben
- På vänster lår
- På vänster underben
Rättsläkarens utlåtande lyder:
”Ett större antal underhudsblödningar från hakan mer till fötterna, flera med gulgrön randzon. Underhudsblödningarna på båda överarmarna har ett utseende som stämmer väl med fingrar som gripit hårt runt armen. (…) Undersökningsfynden talar starkt för att de orsakats av upprepat trubbigt våld mot större delen av kroppen.”
En månad efter det att polispatrullen kom till båten får Sven sin dom. Tingsrätten tror på Annika och vittnena. Han döms till fängelse i 1 år och 6 månader och ska dessutom betala 55 000 kronor i skadestånd till Annika. Sven och åklagaren överklagar domen. Hovrätten sänker straffet till 1 års fängelse, i övrigt står tingsrättens dom fast.
Emma och Dany
Mannen: I 35-årsåldern när han döms.
Tiden då brott begåtts: Mellan hösten 2013 och sommaren 2016.
Straffet: Fängelse i 1 år. Mannen ska också betala 48 000 kronor i skadestånd till kvinnan.
I juni 2013 kommer en ung kvinna till psykakuten i Västervik. Hon har fått en ny panikångestattack och blivit skjutsad till sjukhuset av sin man som sedan omedelbart lämnade platsen. Kvinnan är i 30-årsåldern och har under de tre senaste åren fått panikångest allt oftare. Hjärtat bultar, hon får andnöd och det rycker i kroppen på henne. Hon har lyckats dölja panikattackerna för barnen men nu när de kommit allt oftare så har hon till slut bestämt sig för att söka hjälp.
Februari 2015. En läkare på sjukhuset ser hur en bil kör upp till akutmottagningen. En man går ur bilen och släpar sedan ut en kvinna ur bilen. Sedan står han och skriker på henne. Läkaren hör inte vad han skriker men en i personalen på akuten hör att mannen skriker "Ta hand om henne, hon är psykotisk". Sedan sätter han sig i bilen igen, rivstartat och kör därifrån. Kvinnan, Emma, går in på akuten. Hon är ledsen men lugn. För läkaren berättar Emma att Dany hade slagit till henne framför barnen och att han hade blivit svart i blicken. Läkaren informerar Emma om att de kommer göra en anmälan till socialtjänsten. Det finns dock redan en pågående utredning av familjen. Läkaren undrar om Emma vill stanna kvar på psykiatrin över natten men Emma vill inte.
December 2015. Emma kommer in till psykakuten efter ett impulsivt försök att dränka sig själv. Hon äter egentligen medicin mot bland annat ångest men sedan två dagar tillbaka har hon slutat med alla tabletter eftersom hennes sambo sagt att medicinerna förstör henne. Emma har hög ångest och har svårt att förstå varför hon försökte ta livet av sig. Eftersom man bedömer att hon är i kristillstånd så blir hon inlagd. Emma är kvar på sjukhuset i tio dagar och under den tiden kommer hon till en viktig insikt: Hon måste lämna sin sambo.
Han slog henne i bilen, hon skrek alltså, det sista hon sa innan samtalet bröts var, ring polisen, alltså hon skrek det verkligen.
Sara
September 2016. En kvinna, Sara, ringer polisen.
Operatör: Polisen, vad har inträffat?
Sara: Ja, hejsan, ni måste hitta Daniels bil nu direkt, för han har sitt ex i bilen och säger att han ska köra ut henne i skogen och mörda henne.
Operatör: Vad hette han sa du?
Sara: Daniel, han kallas för Dany. Västervikspolisen vet vem han är.
Operatör: Hur har du fått reda på detta?
Sara: För hon var jätterädd, orolig när hon skulle träffa honom, så hon ringde upp min mobiltelefon, jag satte på högtalaren och ljud av, så jag hörde allting de sa i bilen, och han slog henne i bilen, hon skrek alltså, det sista hon sa innan samtalet bröts var, ring polisen, alltså
hon skrek det verkligen.
Operatör: Okej, vad heter din kompis där?
Sara: Emma.
Det har varit bråkigt och stökigt, med örfilar och små kärleksvåld.
Dany
En anmälan om misshandel kommer till polisen kommer två veckor tidigare, det är Emma som ringer. Dany misstänks för grov kvinnofridskränkning efter att i elva års tid ha misshandlat Emma fysiskt och psykiskt inför deras barn. Misshandeln har fortsatt även efter att Emma lämnade honom efter det att hon kom hem från sjukhuset. Dany har bland annat misshandlat Emma i bilen, olovligen trängt in i hennes nya lägenhet och skickat flera sms och mejl till henne där han hotar henne till livet. Efter Saras samtal till polisen beslutar åklagare att Dany ska hämtas in till förhör. Dagen efter samtalet hämtas han i sin bostad.
En dag senare sitter Dany i arresten i polishuset i Västervik. Han säger att han aldrig har slagit Emma. Han har aldrig tvingat henne till något, aldrig kränkt henne, aldrig hotat att döda henne. Men förhållandet har varit tumultartat, berättar han. "Det har varit bråkigt och stökigt, med örfilar och små kärleksvåld."
Det har under åren kommit in flera orosanmälningar till socialen om familjen. Sommaren 2013 fastnade Dany i tullen när han var på väg in i Sverige från en utlandssemester med barnen. Han hade cannabis och amfetamin i bilen. 2014 gjorde förskolan en orosanmälan efter att dottern hade sagt flera gånger att pappa slår mamma. Dottern berättar att pappa en gång skrek på henne att hon skulle sluta snacka skit om familjen. Hon var då fyra år.
Dany blir anhållen och sedan häktad. Samma dag som han häktas sitter en polis och lyssnar igenom tio inspelade ljudfiler som fanns sparade i Emmas mobiltelefon. Vid minst tre tillfällen hör hon hur Dany slår Emma. Hon skriker och gråter.
Knappt en månad senare kommer åtalet. Åklagaren menar att Dany utsatt Emma för grov kvinnofridskränkning genom att ha misshandlat, tvingat, hotat, ofredat och utsatt Emma för sexuellt tvång. Tingsrätten anser att sju av åtta åtalspunkter går att styrka. De friar dock Dany från sexuellt tvång, ett fall av ofredande och ett fall av misshandel. Domen kommer i mitten av november. Dany döms till ett års fängelse. Tingsrätten dömer honom till att betala skadestånd till Emma på 54 000 kronor. Både Emma och Dany överklagar domen till hovrätten. Hovrätten friar Dany för ytterligare ett fall av misshandel och sänker skadeståndet till 48 000 kronor. I övrigt står domen fast.
Det finns hjälp att få
Är du eller någon i din närhet utsatt för våld? Då kan du kontakta Västerviks kvinnojour Vändela på telefonnummer 070-7782190.
Du kan också kontakta Kvinnofridslinjen på telefonnummer 020-505050. Samtalet är gratis och du är anonym när du ringer.
Är du en person som vill sluta med ett våldsamt beteende? Då kan du höra av dig till Välj att sluta på telefonnummer 020-555666.