Ida Liljefors och Malin Svensson är kusiner och kompisar med gemensam uppväxt i Hjorted. Där finns släkten och där har de bosatt sig med sina egna familjer. Bägge har småbarn.

- Vi har varit borta från bygden i 15 år, men kände att det var läge att flytta hem igen, säger Ida.

Bägge kommer från entreprenörsfamiljer och de har länge funderat på att skapa något tillsammans.

Artikelbild

| Ida Liljefors och Malin Svensson och öppnar "nygamla" Mörtfors pensionat i maj.

- Vi fick kontakt med Johan och Christine Lokrantz och erbjöds att ta över caféverksamheten, och från det ögonblicket är det full fart, säger Malin.

Just nu håller de på att rusta i pensionatet. Bland annat har de lyft fram det gamla trägolvet som länge vilat under linoleummattan.

Till nästa sommar kommer hela huset att vara ommålat och tjejerna jagar rätt prylar som ska passa i huset och den fantastiska miljön med Marströmmen som brusar alldeles intill pensionatet.

- Vi är väldigt måna om att utveckla pensionatet på rätt sätt. Den gamla och genuina känslan ska finnas kvar och vill gå varsamt fram. Ögat ska äta lika mycket som munnen. Vi ser stora möjligheter att göra stället ännu mer besökt.

Artikelbild

| Malins egna mumsiga bakelser i härliga former och färger.

Pensionatet öppnar i samband med Turista hemma-dagen i slutet av maj. Från början satsar de på caféverksamheten och mat till bröllop och andra fester på pensionatet. Men längre fram ska de erbjuda en daglig meny som bygger på produkter från närområdet. Nästa år ska köket byggas om, något som Ida driver på. Hon är utbildad kock och dessutom jägare.

- Det blir säkert mycket vilt, säger hon.

Artikelbild

Malins passion är bakverk, och hon testar nu en rad egna kreationer.

- I dag har jobbat fram en mandelbiskvi med vit chokladganasche, som jag är nöjd med. Jag gillar att överraska med nya former och smaker.

Artikelbild

Temakvällar och pubafton med underhållning är annat att vänta när de blivit riktigt varma i kläderna. Förutom serveringen ska de också sköta uthyrningen av de fem stugorna på området och uthyrningslägenheten i pensionatet.

Den ena är pratig och yvig, den andra lite mer tystlåten och eftertänksam. Det är deras egen beskrivning. De gnabbas då och då, men känner varandra utan och innan. Om 40 år är det fortfarande Idas och Malins idyll i Mörtfors.

- Vi är kusiner och grannar, vi kommer aldrig ifrån varandra ändå.